Отслабването на паметта може да бъде преборено с какао, съобщава британският "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Нейчър нюросайънс".

Според авторите на изследването от Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк чаша какао или горещ шоколад може да се окаже ключът към предотвратяването на загуба на паметта.

Изследователите са установили, че благодарение на флаванолите в какаото само за три месеца паметта на 60-годишни хора, може да стане като на хора на 30 или 40 години.

Според експертите това е първото пряко доказателство, че на отслабването на паметта може да се противодейства съществено и чрез прости промени в храненето.

Това означава, че чаша какао в студените зимни вечери може да помогне на хората да се опазят от опустошителните ефекти на деменцията, когато остареят, сочат учените. Те обаче предупреждават, че за съжаление на почитателите на сладкото, същото не важи за традиционния шоколад, тъй като той съдържа различно и често недостатъчно количество какао.

Неспособността да запомняме неща, като например имената на нови познати, къде сме паркирали автомобила си или къде сме оставили ключовете си, е различна от опустошителната загуба на паметта, съпътстваща болестта на Алцхаймер, отбелязват специалистите.

Те все пак отбелязват, че изследването е малко - обхванало е само 37 души, но следващата им цел е да проверят резултатите в по-мащабно проучване.