Номинираният от ЕНП за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да получи мандат за преговори по кандидатурата си. Това реши преди малко конференцията на президентите в Европарламента. Тя включва политическото му ръководство, както и досегашните, все още действащи лидери на политическите групи.

Конференцията на президентите, която се събра броени часове преди началото на срещата на държавните и правителствените ръководители, поиска от тях да дадат на Юнкер ясен мандат да преговаря с останалите политически сили.

Лидерът на социалистите Ханес Свобода коментира, че въпреки значителната загуба на мандати, Европейската народна партия остава най-голямата парламентарна група, затова нейният претендент има пълното право да започне да търси мнозинство за кандидатурата си.

Според Свобода сега Жан-Клод Юнкер трябва да предложи програма за следващите 5 години с ясни приоритети за заетост по пътя на инвестиции и икономически растеж, миграционна и интеграционна политика, както и мерки срещу избягването на данъци. Само ако тази програма отговаря на нуждите и очакванията на европейските граждани, Юнкер ще получи подкрепа от социалистите, заяви техният парламентарен лидер. Той смята още, че няма никакви причини Европейският съвет да бави този процес и че трябва час по-скоро да даде на проевропейските сили възможност да отговорят на тревогите на избирателите.

Според предварителните планове Европейският съвет днес само ще обсъжда въпроса, а вземането на решение е предвидено за края на юни.