През следващите 5 години Европейският съюз ще реши какво ще бъде бъдещето на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Надявам се механизмът да бъде отменен по време на моя мандат като председател на Европейската комисия, заяви кандидатът на ЕНП за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

През следващите 5 години ЕС ще решава и дали България ще стане най-накрая пълноправен член на Шенгенското пространство - нещо, което лично аз много силно се надявам да стане, каза Юнкер. Аз съм наясно, че България изпълнява условията за пълноправно членство в Шенген и поради тази причина българите, според него, трябва да имат своето право на свободно предвижване в ЕС.

След по-малко от 30 дни гражданите на ЕС ще избират нов Европейски парламент. Гражданите в ЕС ще избират пряко 751 депутати в ЕП. 17 от тях ще бъдат избрани пряко от България и това са места, които ще бъдат от решаваща роля, защото този път сме с много много разлика с европейските социалисти, каза Юнкер. Всеки глас има значение. За него е огромна чест да бъде водещата фигура на ЕНП, водещ кандидат за следващия председател на ЕК. Той сподели, че е приел да бъде водещ кандидат на ЕНП за изборите, защото вярва в демокрацията, в европейската демокрация и в демокрацията в България. Приех, защото знам, че ще успеем, ще спечелим тези избори като Европейска народна партия, което означава, че на 1 ноември тази година аз ще бъда следващия председател на ЕК. Всеки глас, даден за ГЕРБ, ще засили позицията на ЕНП в следващия Европейски парламент. А силно присъствие на ЕНП в Европарламента означава силна Европейска комисия. Искам да ръководя силна позиция, категоричен бе Юнкер.

Следващите 5 години ще бъдат вземане много важни решения в Брюксел и Страсбург, ЕП ще взема решения важни за България. През следващите 5 години ЕК ще взема съществени решения за повече от 7 млрд. евро за реформи, свързани и с България. Ние вярваме в политиките, водещи до растеж и до нови работни места, а не в политики, които водят до все повече дългове, каза кандидатът на ЕНП за председател на ЕК.

Ние знаем, че фирмите са тези, които създават работни места, не правителството, знаем, че малките и средни предприятия са гръбнакът на нашата икономиката. Известно ни е, че повечето работни места да благодарение на тези малки и средни предприятия. Юнкер сравни социалистите с Христофор Колумб. "В тяхната политика, като тръгнат не знаят накъде отива, а като стигнат някъде не знаят къде са. А данъкоплатецът трябва да плаща сметката за всички тези приключения". Имаме нужда от повече отговорност в Европа, когато става въпрос за работни места, когато става въпрос за парите на данъкоплатеца, когато става въпрос за бъдещето на децата ни, каза Юнкер. Ето, защо на власт в Европа трябва да е ЕНП, а не социалистите, добави още той.

В своето обръщение кандидатът на ЕНП за председател на ЕК наблегна сериозно и на ситуацията в Украйна, необходимостта от диверсификация на газовите доставки и санкциите срещу Русия. "Като председател на комисията няма да позволя политически или търговски конфликти да карат нашите граждани да страдат. Няма да приема милиони души в България да нямат газ със седмици посред зима. Ако нямаме достатъчно на газ от Изток, би трябвало да компенсираме това с доставки от Запад", категоричен бе Жан-Клод Юнкер.

Той обяви, че Европа трябва да стане по-малко зависима от трети държави, които не винаги споделят нашите европейски ценности. "Трябва да имаме по-силен глас спрямо трети стани, когато преговаряме за цените на енергията. Следващата комисия ще трансформира Европа в енергиен съюз с напълно интегриран енергиен пазар, който е обединен и говори с една глас на международната сцена", закани се Юнкер.

Русия поставя тест пред Европа, обяви той. Според него "Путин знае добре, че не желаем война", защото никой човек не желае това. Президентът на Руската федерация знае, че са му необходими добри отношения с Европа, защото руската икономика зависи от това. "Поради тази причина едни икономически санкции биха докарали до много болка руската икономика, особено като са насочени към потока от финансови средства", обясни Жан-Клод Юнкер и настоя, че ако Русия не доведе ситуацията в Украйна до деескалация е необходимо бързо Европа да преосмисли политиката си на санкции, за да прекъсне потока от финансови средства към Русия.

Показателно е, според Юнкер, че много дясноекстремистки партии в Европа се възхищават на Путин. Такива партии, които се възхищават на човек, поставящ закона на силата над международното право, не би трябвало да бъдат избирани в парламентите и да бъдат коалиционни партньори на правителствата. "Ще се боря за Европа, която може да скръцне със зъби, когато е необходимо. Нашите ценности са градени със столетия и не можем да стоим и да гледаме как те се рушат за един ден в непосредствена близост до нас", закани се един от потенциалните председатели на следващата Европейска комисия.