С откриване на разширение на производствените мощности и Ден на отворените врати, отбеляза производителят на автомобилни части „Монтюпе“ седмата годишнина от стъпването си в Русе. Сред гостите на тържеството бяха икономическият министър Драгомир Стойнев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов, представители на френското посолство, областният управител Венцислав Калчев, кметът Пламен Стоилов, русенски депутати и стотици граждани, проявили интерес към завода.
В новия цех ще бъдат разкрити 300 работни места, с което общият брой заети във фирмата ще достигне 1000, обяви пред гостите генералният директор Микаел Бризон. Новата инвестиция е за 25 милиона евро, с които общата стойност на вложенията в Русе към момента надхвърля 100 млн. евро.
Инвестицията на „Монтюпе“ в Русе е знакова за един отрасъл, който през годините нямаше опит в България и едва след влизането на този инвеститор започнаха и други производители да се интересуват да навлязат в страната, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обеща занапред да се активизира диалогът между правителството, общината и инвеститорите.
На официалния коктейл, който „Монтюпе“ организира по повод честването, кметът Пламен Стоилов поднесе на Микаел Бризон картина на русенската художничка Виолета Радкова. Управляващият директор на компанията получи от зам.-кмета Карапчански сувенири, брандирани с логото на кампанията „Русе - град на свободния дух“, в знак на признателност за подкрепата на дружеството за кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.
„Монтюпе“ е един от най-големите френски инвеститори в България. Сред нейните клиенти са „Форд“, „Ауди“, „Рено“, „Пежо“, БМВ, „Волво“.