Печалбата на „Монтюпе“ ЕООД за 2019 г. е 26,7 млн. лева, става ясно от финансовия отчет на дружеството, чието производство през годините е сочено от граждани и институции като част от проблема със замърсяването на въздуха в Русе. Направените в последните години екологични инвестиции не са попречили на предприятието да натрупа общо над 114 млн. лева печалба. Заради добрите резултати собственикът му е решил да си плати дивидент от 19,558 млн. лева. След който ще му останат още 94,5 млн. за теглене.
Тези отлични финансови резултати на „Монтюпе“ косвено са подпомогнати и от използваните през миналата година държавни помощи за запазване на заетостта, става ясно от доклада към отчета. Намаленото търсене от страна на клиентите в Ковид кризата все пак се отразява в намаляване на производството, което е напълно преустановено през март-април 2020 г. През тази година се очаква стартиране на нови продукти и плавно увеличаване на продажбите.
От 7 януари „Монтюпе“ има нов управител, става ясно от решение на собственика, вписано в Търговския регистър. Дали защото не се е справил добре с кризата, или пък не е успял да убеди докрай русенци, че от цеховете не се изпускат никакви неприятни миризми, досегашният шеф Лорето Айбанез е освободен, макар да остава член на Управителния съвет. Неговото място заема Салваторе Марсел Кока, гражданин на Канада.