- Г-н Диков, договорът ви за Нова тв изтича през юни, а междувременно Би Ти Ви ви покани на работа. Има ли новина около вас? Къде ще правите предаване?

- Новина и има, и няма. Има, ако под новина се смята, че няма да ходя в Би Ти Ви. Първо трябва да изкажа една голяма благодарност на шефа на Би Ти Ви Павел Станчев за това, че наистина направи страхотно предложение, за да се преместя там.

- Защо тогава оставате в Нова тв?

- Нека уточня, че предложението дойде от Би Ти Ви. Не съм проявявал инициатива да се местя, нито съм поставял условия пред Павел Станчев. Поисках само конкретен човек за шеф на екипа и това беше сторено. Не успяхме докрай да се разберем по други въпроси. Може би основната причина е, че

договорът, който ми предложиха, не ме устройва

Ако бях отишъл там, трябваше да стана просто един щатен служител на Би Ти Ви. Моето желание беше да съм с малко по-друг статут. В Нова тв аз юридически нямам нищо общо с нея. Моят договор е с продуцентската къща "Телеман", предаването е външна продукция. Това ни позволява да имаме доста по-широк периметър на действие, абсолютно пълна свобода и независимост от телевизията майка. Освен това в "Телеман" имаме свои оператори, монтажни, не зависим по никакъв начин.

Другата неблагоприятна причина беше, че се създаде излишна шумотевица около моето преминаване в Би Ти Ви.

- Парите бяха ли сред основните причини да се местите? Това ли беше изключителното предложение на Би Ти Ви?

- Няма какво да си кривя душата, наистина предложението е страшно привлекателно - и във финансов, и в творчески аспект. Все пак потърсих съвети от хора в бранша и един много известен, ако не и най-известният, каза нещо много просто, но изключително вярно. Каза ми: "Виж какво, твой проблем е какво ще решиш, но би трябвало да знаеш, че твоят най-ценен капитал е името ти. Направи така, че да не пострада по никакъв начин името ти."

Знам, че в тия времена да разчиташ на чисто и неопетнено име, е смешно, нелепо дори. Но над 30 години в този занаят аз претендирам да съм запазил професионалния си морал. Аз си знам с цената на какво, но няма човек в тази държава и въобще по света, който да ми каже: "Ти наруши, нещо скри, нещо ти платиха, заради това каза нещо за или против." Затова няма цена, няма условия, праймтайм, предаване, които да ме изкушат да направя нещо, което би било зле изтълкувано. А нямаше кой да повярва, че не съм отишъл за пари. Щеше да излезе, че аз, който цял живот съм се пъчел за едното светло име, изведнъж аз, продажникът и лакомникът за пари, съм отишъл там.

- Нова тв направи ли нещо, за да ви убеди да останете?

- Нова тв в лицето на шефа Дидие Щосел направи така, че да ми даде да разбера, че той изключително много държи аз да остана в Нова тв.
Знам много добре и си давам сметка как в Би Ти Ви високите рейтинги се постигат много по-лесно. Такава е нагласата на публиката, тя е зомбирана, всяко едно предаване там стартира с минимум 10, по-скоро 15-20% дял от аудиторията като аванс. Така че ако ме блазнеха най-високи рейтинги, знам къде е най-лесно да се постигнат.
За мен важното е, че трансферният пазар на журналисти продължава да е отворен.

- Този пазар едва напоследък се раздвижи. Защо преди година почти не съществуваше?

- Главно две неща се случиха, за да има такъв пазар. Появи се акулата Тв 7, която започна да дърпа кадри. Първо Иван и Андрей с екипи и предавания, после - новинари, и върхът на дърпането беше Карбовски. Той да е жив и здрав, че толкова обича парите, благодарен съм му. Ако не беше така, вероятно още щях да съм си в Канал 3.

Нова тв беше изправена до стената веднъж от кадрови удари, втори път - заради имиджа си. Тогава се решиха на този самоубийствен ход да се спрат на мен. Да, аз държа няколко рекорда по рейтинг в големите телевизии, но все като гост на конкретно предаване. Наскоро си говорих с продуцентката на сутрешния блок на Би Ти Ви и колкото и да им е неприятно, аз още държа рекорда по дял от аудиторията за този пояс. Направих го, когато даваха сутрешния блок на ишлеме през лятото - бях водещ за един ден. Тогава направих дял от 74%,

само Тодор Живков по Нова година е имал по-голям

Бойко Борисов се е доближавал до мен със 72% дял, но все пак след мен. Ясно е, че където отида, ще има рейтинг. Но още по-ясно е, че аз съм неуправляем, изоглавен.

След появата на третия играч Тв 7 вторият съществен удар на пазара беше бунтът на Ани Цолова и Виктор Николаев, които минаха в Нова тв. Тогава и Би Ти Ви разбра, че така вече не става. Междувременно там смениха и ръководството и всичко това даде възможност да паднат сумати бариери в Би Ти Ви.

- Ситуацията в държавата подпомага ли развитието на тв пазара? Тази ситуация е нестабилна повече от година.

- Ситуацията в държавата само спира развитието на тв пазара, защото нещата са вързани. Колкото по-добре се развива икономически една държава, толкова повече производство, пари, рекламодатели и съответно толкова по-добре за телевизиите. И обратното - колкото по-малко бизнесът се развива, толкова се свиват рекламните бюджети, по-малко стават парите в телевизиите, в пъти са намалели постъпленията от реклама. Така става все по-голяма зависимостта от държавата, която се превръща в основен рекламодател по линията на европейските програми.

Ние вървим по гръцкия път. Там е било същото - убийството на икономиката води до зависимост от държавата, което пък води до самоубийство на медиите. Държавата като един от основните рекламодатели няма критерии за разпределянето на рекламните бюджети, които са задължителен процент от европейските програми. Затова ти слушаш - ето ти договор, не слушаш - няма договор.

- Вашият договор изтича другия месец. Новият какво предвижда, ще имате ли предавания през лятото? В политиката пак става горещо, както по традиция е всяко лято напоследък.

- Това днес (вторник - б.а.) се уточнявахме. Тв сезонът завършва в края на юни. Последното ми предаване обаче ще бъде на 19 юли, защото сега на изборите нямахме предаване, преди пак бяхме изпуснали едно, а по договор имаме определен брой предавания. После от есента започва следващият сезон на "ДикOff".

- Как ще коментирате току-що приключилите избори?

- Резултатите наистина са изненадващи, но си признавам, че очаквах всякакви. Толкова е идиотска ситуацията в държавата, че всичко можеше да стане. Разбира се, и грам не вярвам на социолозите, те се дискредитираха много сериозно.

Две неща ми правят впечатление. Беше предпочетено най-малкото зло. Не знам кой даде тази гениална идея ГЕРБ да се скрие, да не пуска клипове и, общо взето, да я няма по време на кампанията. Вчера в ролята на стажанта попитах за това Бойко Борисов, а той отговори "Кой може? Аз, понеже съм умен, умен, умен."
В същото време в абсолютно комплексарски стил БСП се самоуби с тъпи клипове и тъпа кампания.

- Тези избори родиха феномена 15/15. Абсурд ли е той, или хората вече са готови за мажоритарни избори?

- Дойде провидението с това 15/15. Винаги съм вярвал, че има Господ, има някакво висше правосъдие, което се въздава в някакъв момент. Ето как проклятието застигна и Мая Манолова, която направи същите неща като Фидосова с изборния закон. Няма нещо, което да е изкуствено и да просъществува дълго.
А иначе

хората отдавна са готови за мажоритарни избори,

но управляващите не искат ни мажоритарни, ни електронно гласуване, ни задължително. Те са против всяко нещо, което би разрушило тяхната къщичка. Росен Плевнелиев предлага тези три неща за референдум. Тогава много повече хора ще гласуват. Принципно аз съм против всичко задължително, но в момента за България това ми се струва много по-полезно. Как упорито обаче не го приемат! Всеки опит за нещо разумно бива смазван по всякакъв начин.

- Какво очаквате да се случи, какви са вашите прогнози?

- Всичко може да стане. Това, което ми се вижда най-безболезнено, е, ако се разберат ЕНП и АЛДЕ в Европарламента, да спуснат директива: "Обединете се, ГЕРБ и ДПС." А те ще кажат: "Абе вие нали знаете колко се разбираме, но Европа като ни натиска! Мразим се, ама заради вас, народе, ще се обединим."

- Волен Сидеров чрез комисията по корупция беше пратил сигнал срещу вас в прокуратурата. Какво стана с този сигнал?

- Комисията по корупция, на която той е шеф, 4 месеца не беше се събирала. Събра се на 20 март, за да пусне сигнали срещу Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Лиляна Павлова и мен, че съм корумпиран.

Този сигнал отива при главния прокурор Сотир Цацаров и на втората седмица той ми каза: "Това са добре подредени глупости. Хвърлих ги в кошчето."
Сигналът е анонимен, непочиващ на никакви факти. Но на кого да обясниш, след като парламентарната комисия праща сигнал до Цацаров? Явно, че нещо има. Виждаш в какво се е превърнала тази парламентарна комисия.

Интервю на Паола Хюсеин