При акция на ДАНС и прокуратурата във фирми, свързани с проекта АЕЦ „Белене", за 24 часа са били задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров, съобщава в. "Труд".
Задържан е бил и Събин Събинов - изпълнителният директор на „Уорли Парсънс" - компанията, наета да упражнява строителен надзор по проекта.
Поводът за акцията е бил сигнал от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.
На тримата не са повдигнати обвинения, защото се изчаква анализът на документи, иззети при операцията в офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск инженеринг" в петък.
След като в петък Софийската градска прокуратура официално потвърди за спецакцията, стана ясно, че на 9 август 2013 г. в СГП е образувано досъдебно производство с предмет длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост.
Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД, за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене", след решението на компетентните държавни органи от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на атомната електроцентрала.