Има реална възможност всички общини в България да бъдат ангажирани с настаняването на бежанците, ако трафикът през турската граница се засили и бездомните станат прекомерно много. Това заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф.

Вариантът сирийците да бъдат разпределяни по малко и навсякъде в страната, по 10-ина семейства например, бе обсъден вчера среща в МС между премиера Пламен Орешарски, вътрешния министър Цветлин Йовчев и 7 кметове, сред които тези на София, Кремиковци, Плевен, Харманли, Елхово и др. Акиф уточни, че предстои серия от подобни срещи, на които да се изясни къде са най-подходящите места за организиране на лагери. Отпуснати са над 560 000 лева за спешни освежаващи ремонти на ведомствени бази заради прогнозата на Йовчев, че до края на годината у нас броят на бежанците може да достигне 10 000 души. Кметовете са изразили тревога от липсата на средства за финансиране както на ремонтите, така и на издръжката на пристигащите през границата с Турция.

Кметът на Момчилград заяви, че не се е отказал от намерението си да приеме сирийци, но предимно семейства с малки деца. Преди дни той обяви, че бежанците могат да бъдат полезни в неговата община най-вече ако сред тях има медици, агрономи и специалисти със средно професионално образование. За да ги приеме обаче са му необходими пари за ремонтите на закритите казарми и селски училища.

Докато Харманли се готви усилено да посрещне бежанци от Сирия, ВМРО се организира за блокада на българо-турската граница при Капитан Андреево заради безпроблемното им пропускане у нас от турските гранични власти. Партия "Атака" пък внесе в НС проекторешение за затваряне на границите ни за емигрантския поток от Сирия. Според министър Цветлин Йовчев обаче затварянето на границата с Турция заради бежанците е твърде крайна мярка и не се налага да предприета сега.