Престъпна група, извършвала разнородна незаконна дейност, е задържана в хода на проведено разследване на служители на ОДМВР-Силистра и ГДНП, съобщиха от пресслужбата на МВР.

След продължително разследване под ръководството на Окръжна прокуратура – Силистра служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в Районното управление и ОДМВР-Силистра разбиха престъпна група, извършвала разнородна незаконна дейност. Към действията по задържането било престъпено след придобита информация, че един от членовете на групата – Н.С. (35 г.), превозва в личния си автомобил наркотични вещества на територията на София.

На излизане от столицата джипът БМВ бил спрян от служители на ГД "Национална полиция" и в него били открити 504 грама канабис с високо качество. След първоначално задържане под стража, на Н.С. била взета мярка за неотклонение парична гаранция. Той е криминално проявен, известен със скимиране и побои.

Същевременно в Силистра криминалистите предприели наблюдение върху двама чуждестранни граждани – М.П. (49 г.) – молдовец, и Н.М. (27 г.) – с молдовско и румънско гражданство, след влизането им в града през Граничния контролно-пропускателен пункт. Предварителната информация на полицаите – че двамата се занимават със скимиране, се потвърдила след срещата им със силистренеца Ж.Б. (34 г.), известен с подобна дейност.

Именно той трябвало до декодира придобита чрез скиминги аудио и видеоинформация с пинкодове на чужди сметки, която двамата съхранявали на преносим компютър. При опита им да напуснат страната чужденците били задържани, а лаптопът иззет. В него били открити файловете с декодираната от силистренеца информация. Към момента двамата са с постоянна мярка задържане под стража.

Незабавно последвали процесуално-следствени действия срещу други лица, съпричастни към престъпната дейност. Претърсвайки лек автомобил "Мерцедес", собственост на М.Д. (37 г.), криминалистите открили три скимиращи устройства. М.Д., който има криминално минало, към момента е задържан с постоянна мярка за неотклонение.

Помещение, оборудвано като работилница за скимиращи устройства, открили служителите на реда в приземен етаж на къща в село Калипетрово, собственост на Я.П. (32 г.). Иззети били отливки, инструменти и части, използвани за изработване на скиминги. Намерени били още затвор за карабина и два оптични прибора, за които се смята, че са използвани за незаконен лов. Я.П., който е известен със скимиране и е осъждан за притежание на наркотици, се издирва.

Същевременно била открита незаконно притежавана снаряжена карабина без затвор. Оръжието било предадено доброволно от 24-годишния Т.З., непосредствено след предприето претърсване на автомобила му "Опел" на територията на село Калипетрово. Към момента младежът е под домашен арест.

На този етап на разследването се смята, че всички мъже са членове на престъпна група, в рамките на която са извършвали разнородни престъпления в различно съучастие. Тепърва предстои изяснява на ролите на участниците в групата, както и кой е ръководел дейността й. Работата по случая продължава под ръководството на Окръжната прокуратура. Образувано е досъдебно производство.