С 16 гласа "за" Висшият съдебен съвет прекрати процедурата за повишаване в длъжност "прокурор" във Върховна касационна прокуратура, процедура в която победител бе и небезизвестната Галя Гугушева.

Конкурсът за избор на магистрати, които да бъдат повишени, беше прекратен по искане на Комисия по предложенията и атестирането, която смята, че проведената процедура е създала усещането за предопределеност на резултатите. ВСС не просто се съгласи с тази теза на комисията, но прие, че цялата процедура е опорочена.

Конкурсът е проведен в два последователни дни в средата на юли, като за 4 места във ВКП са се състезавали над 30 души. Победители в крайна сметка са Паулина Недялкова от Софийската апелативна прокуратура, Иванка Трифонова от СГП, Аксиния Матосян от Апелативната специализирана прокуратура и неуспялата конституционна съдийка Галя Гугушева, която също е спецпрокурор.

След конкурса обаче във ВСС са получили редица възражения във връзка с провеждането му. Комисията по предложенията и атестирането са изслушали както кандидатите, подали възражения, така и председателстващия конкурсната комисия Валери Първанов.

Неуспелите кандидати твърдят, че са били нарушени правилата за провеждане на конкурсите. От изслушванията на участниците в процедурата научихме, че не е имало събеседване с тях, на тях не са им били задавани въпроси. Конкурсът е бил проведен чрез теглене на казус или въпрос, общо 11 на брой. Установихме, че голяма част от въпросите, изтеглени през първия ден са се паднали и на кандидатите във втория ден, когато вече кандидатите са били запознати с изтегленото през първия ден, съобщи по време на днешното заседание на ВСС председателят на атестационната комисия Милка Итова. Кандидатите смятат, че е била нарушена равнопоставеността по време на конкурса, подчерта тя.

Галя Гугушева официално оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, издигната от СДС на 20 ноември 2012 г. След това стана ясно, че и. д. главен прокурор тогава Бойко Найденов е разпоредил пълна проверка на Гугушева, а ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура тогава Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в АСП.

Гугушева бе предложена за конституционен съдия след скандала със съдия Венета Марковска, която не успя да положи клетва като конституционен съдия.

На 7 декември пък Гугушева депозира молба пред Етичната комисия във ВСС, с която поиска да й се направи проверка във връзка с изнесените публикации в медиите. Ставаше въпрос за подаден сигнал от пловдивския адвокат и преподавател Петър Ванев за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й. От НАП започнаха и проверка на имущественото състояние на кандидата за конституционен съдия за това, доколко притежаваното от Гугушева имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи.

Решението да оттегли кандидатурата си пък Гугушева взе след официалното становище на ПГ на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация. Решението пръв обяви бившият вицепремиер Цветанов на извънреден брифинг, късно вечерта на 10 декември 2012 г., в Костинброд, докато течеше акция в нелегален цех за цигари.

Сагата започна, след като на 31 октомври 2012 г. без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от ПГ на КБ избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС тогава, за членове на КС от парламентарната квота. След избора ЕК обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на 2013 г. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза тогава говорителят на ЕК, без да посочва име.