В 16.30 часа в понеделник все по-малкото жители в бившето АОНСУ развълнувано светнаха отново лампите в дома си и включиха електроуредите си.
„Насълзиха им се очите от радост, усещането беше все едно се раждат наново“, разказа за „Утро“ Николинка Маринова, която има жилище в злощастния блок, но не го обитава. Тя обаче присъствала на паметното събитие, което се случи след повече от месец живот на тъмно. И усетила не само истинското вълнение, но и страха у хората, които не знаели докога ще се радват на електричество.
Въпреки добрата новина обаче отново се поражда спор кой се е издължил на Енергото, тъй като предприемачът Явор Блъсков има една версия, а жителите - съвсем различна. Платихме към 3200 лева и си изчистихме сметките за юли, каза за „Утро“ касиерката Атанаска Павлова. И поясни, че 1500 лева са събрани от хората в блока, още 1500 дошли от разсроченото плащане на апартаменти, а 200 лева добавила фирмата на Блъсков. Докато самият строителен предприемач категорично заяви за „Утро“, че е платил 8964 лева и това били изцяло негови пари. „От януари досега хората ми дължат над 14 000 лева само за ток и вода, а тези на разсрочено плащане са ми задължени с 34 000 евро“, твърди Блъсков. По неговите думи нито един от живеещите в блока не си е плащал тока и водата за юли и август. „Блъсков може да казва, че е погасил задълженията ни, като изхожда от факта, че 1500 лева от сумата е дошла от разсрочено плащане, но ако е така, нека поне признае, че половината пари са събрани от нас“, коментира Павлова. Тя изрази опасенията на живеещите в блока, че могат да останат без вода, тъй като имали натрупани сметки за 4700 лева.
Блъсков пък недоволства, че Енергото не му изкупува трафопоста, който е негова собственост, а освен това от дружеството не отговаряли нито на неговите писма, нито на тези на ДКЕВР. Той недоумява и защо не се разглеждат документите на 30-те абонати, които са подали заявления за обособяване на индивидуални партиди и всеки е платил по 400 лева за това.
От началото на лятото, когато в АОНСУ токът беше спиран няколко пъти за различни периоди от време заради неплатени сметки, хората започнали да се изнасят. Тогавашният домоуправител Иван Марчев е успял за продаде жилището си и също е напуснал злощастния блок.