Стилният Opel ADAM ROCKS е готов за пазарната си премиера. След като наскоро отбеляза световния дебют на новия модел на автомобилното изложение в Женева, марката Opel ще започне да приема поръчки от клиенти за своето малко бижу само след няколко дни. Очаква се от месец септември първият малък crossover с три врати и обща дължина под четири метра да добави своя цвят и стил към пейзажа на европейските улици. Моделът със сигурност ще привлече вниманието на всички, тъй като ADAM ROCKS е не само чаровен, а и изключително модерен с новостите и стандартите, които представя и налага. Така например, в него ще отбележи премиерата си новият 1.0-литров двигател ECOTEC Direct Injection Turbo на Opel. Tози компактен задвижващ агрегат, който се предлага по желание във версии с максимална мощност 66 кВт/90 к.с. и с 85 кВт/115 к.с., демонстрира нови стандарти в класа на трицилиндровите двигатели както по отношение на подтискането на шума и вибрациите, така и по отношение на комфорта. Не по-малко впечатляващ е уникалният дизайн на малкия и симпатичен лайфстайл модел с неговия единствен по рода си сгъваем мек текстилен покрив Swing Top. И разбира се – високо оценената от клиенти и специалисти модерна инфоразвлекателна система IntelliLink. Благодарение на нея ADAM ROCKS може да предложи пълна гама от новаторски електронни системи за развлечение и навигация, заедно с богати възможности за осъществяване на модерна комуникация.

Разбира се всички тези технологични решения трябва да функционират безупречно от първия до последния ден от експлоатацията на новия модел. За да се осигури тази надеждност, новият ADAM ROCKS – както и всеки друг модел на марката Opel – трябва да премине през изпитание в центъра ЕМС в Рюселсхайм.

Съкращението „EMC” идва от „електромагнитна съвместимост” (electro-magnetic compatibility), а инженерите от ЕМС лабораториите на Opel участват активно в целия процес на разработка на автомобилите чак до момента на качването им на поточната линия. При всяка стъпка от развойния и конструктивен процес, те се грижат за избягването на смущения, породени от влиянието на работата на една електронна система върху работата на останалите.

Преди години предизвикателството пред специалистите се е свеждало до изолирането на типичното смущение на радиоприемника, изразяващо се в пращене на високоговорителите вследствие от работата на генератора, запалването, електромотора на чистачките и други подобни електрически компоненти. Днес тяхната задача е много по-сложна. В крайна сметка не бива да се забравя, че ADAM ROCKS –както и всички останали версии в семейството на ADAM – предлага изключително богата гама от модерни електронни функции. Сред тях са както електронните системи за безопасност като ESP и разпределението на спирачното усилие, така и устройства, насочени към осигуряването на комфорт и развлечение като системата за подпомагане на паркирането, озвучителната система и не на последно място инфоразвлекателната електроника. Богатите възможности за връзка с околния свят и глобалната мрежа, предлагани от IntelliLink и непрекъснатото изтегляне на данни от страна на навигационната система, новият модел поставя изключително високи изисквания към подтискането на взаимните смущения между електронните устройства. За тази цел всички електронни системи следва да бъдат херметично изолирани от външни въздействия и новият ADAM ROCKS е нагледно доказателство, че това е също толкова възможно и ефективно при автомобил с уникален мек сгъваем покрив като неговия Swing Top, колкото и при седан с класически метален покрив без отвори.

Благодарение на показаните отлични резултати, ADAM ROCKS е получил заключителното одобрение на центъра EMC. Това, което на пръв поглед изглежда като гигантска кора за яйца, се оказва истинско чудо в поглъщането на електромагнитните вълни. В специално оборудваните помещения на центъра, които отговарят на високите изисквания за професионални изпитателни лаборатории, наложени от Германската служба по стандартизация в съответствие със стандарта ISO 17025, екипът от инженери на Opel провежда тестове на реакциите на автомобилната електроника на евентуални електромагнитни смущения. Tе могат да бъдат породени от електрически проводници (преминаващи в близост кабелни снопове например) или пренесени по въздуха, при което автомобилът е изложен на  всички възможни честоти на излъчване. Странните на външен вид абсорбатори на стените са създадени с цел да „изсмукват” излъчваните вълни, така че те да не бъдат отразени обратно на случаен принцип в помещението. По този начин инженерите получават чисти, лишени от каквато и да било външна намеса данни от своите измервания. Само  в случай, че всички системи в автомобила са напълно освободени от вредни смущения вследствие на влиянието на външни източници на електромагнитни вълни, даденият модел на Opel получава зелена светлина на одобрение от центъра EMC. Това на свой ред означава, че новият ADAM ROCKS и неговите електронни системи са успели да преминат с отлична оценка през това изпитание – нищо не е в състояние да смути удоволствието от ползването на модерните инфоразвлекателни възможности, които предоставя новият малък лайфстайл crossover-модел на марката Opel.