С техническа грешка, зад която няма умисъл, обясни главният архитект на София Петър Диков бетонирането на детска площадка в "Младост" 4 и превръщането й в жилищен блок. Собственик на парцела е Димитър Димитров, собственик на поп фолк империята „Пайнер", който пък не намира нищо нередно в изграждането на още една бетонна конструкция. „Реално ще е само жилищна сграда, с обезпечаване на всеки апартамент с гараж. Подходите ще бъдат с нагреватели, за да не замръзват. Хората ще гледат една хубава облагородена площ от техните тераси. Комплексът се казва „Лилия”, с идеята насред зеленината да има едно езеро с водни лилии. Ще бъде много красиво. Смятам, че всички хора ще бъдат доволни в крайна сметка, но жалко, че те нямат къде да паркират”, обясни пред bTV идеята си Митко Пайнера.

Жителите на блокове 482 и 486 страдат за своята градинка, но само преди година са били много близо до възможността вместо блок в пространството между сградите им да бъдат построени мащабни звукозаписни студиа на поп фолк компанията „Пайнер мюзик". Това е фирмата, купила терена. Главният архитект на София потвърди, че е отказал да одобри проект за преместване на меката на поп фолка от Димитровград в парцела между блоковете в „Младост” 4.

„Мотивът е, че имаше план за достъп на ТИР-ове в едни подземни помещения и мащабни студиа, за които аз категорично не се съгласих и им отказах, тъй като това е жилищна зона и няма да допусна тежкотоварни автомобили”, заяви Петър Диков.

Главният архитект уверява, че казусът в „Младост” е частен случай и че устройствения план на София от 2009 г. вече е оставил в историята строителните безобразния от годините на прехода.

„Виждате какво се случи в квартал „Манастирски ливади” и зоните по южната част - там се извършиха престъпления с градоустройството. Аз затова настоявам и продължавам да настоявам всичко да се случва по общ план, в които всичко е ясно. Разбира се, аз съм човек, който си вади поука от всеки конкретен случай, затова вече ще изисквам във файловете, които се качват, подпис на този, който ги е дал, който ги е правил, за да мога да знам в един такъв случай”, обясни Петър Диков.

След репортажа на bTV за бунта на обитателите на съседния блок арх. Диков заяви, че че странното разминаване между публично обявената скица и реалната е техническа грешка, умисъл няма, а теренът е законно отреден за жилищно строителство.

„За съжаление, от немалката ми практика в Общината, това ми е първият случай, в който установяваме разлика между плана, който е качен на сайта, и плана, който е одобрен от Общински съвет”, обясни той пред bTV.

Главният архитект вече води вътрешно разследване откъде идва грешката. „Тази грешка, която наистина, повтарям, я има в плана, тепърва ще видим защо се е получила”, увери той.

Който и да е виновен, строежът ще се случи, въпреки че според закона промяната в статута не може да се случи без знанието на заинтересованите граждани. При приемането на плана на София през 2009 г. те не са имали причини да обжалват, защото теренът е посочен в публичния план като зелена площ.

Петър Диков увери, че други хора няма да изпаднат в подобна ситуация заради друга такава грешка. „Аз ще разбера кой е виновен за тази разлика, човекът, който е допуснал това, ще си понесе наказанието, но уверявам софиянци това, което е качено в сайта, е приетото”, заяви той.

Жителите на бл. 482 имат намерение да заведат дело срещу Столична община за заблудата, в която са били въведени при приемането на плана на София през 2009 г.