"Аз преборих нещо ужасно. Подкрепата на толкова много хора в България, във Великобритания и по света ми даде сила. С мачове като моя искам да се събират пари, за да са все повече победителите в тази адска битка", заяви в интервю за вестник "Труд" рекордьорът по участия с националната фланелка Стилиян Петров.

"От първия ден, в който научих, че съм болен, съм убеден, че ще я преборя. Такова ми е и настроението. Без да мога да правя прогнози, защото в живота нищо не се знае. Сега всичко е наред. Много съм здрав. Това е най-важното за мен!", допълни Стенли.

Капитанът на националния отбор по футбол и английския "Астън Вила" призна, че най-тежкият период в борбата с левкемията е бил около Коледа.

"Изкарах две кошмарни седмици, през които не станах от леглото. Не са ми преливали кръв. Но химията е толкова силна, дава толкова много странични ефекти, че нямаш сила за абсолютно нищо. Тогава най-голямата сила в мен беше семейството. Бяха неотлъчно до мен и ме избутаха напред", разказва Петров.

Рекордьорът по участия с националната фланелка изрази своята радост, че отново е стъпил на футболния терен след дългата битка за живота си. "Никой не желае да приключи кариерата си като мен. Футболистът знае, че един ден идва краят. Но сам си избираш кой да е този ден. Аз нямах тази привилегия. Принудително спрях, болеше ме. Затова сега се наслаждавах на всяка минута. Почувствах се отново футболист!", продължи с откровението си Стилиян, който дори се пошегува, че на краката му има мазоли от футболните обувки след бенефиса.

"Толкова месеци на лечение, толкова трудни моменти, не мога да опиша през какво минах. Затова ми беше много емоционално. В последните дни си казах: "Няма да плачеш!" Но сълзите нито ме питаха, нито ме слушаха. Просто потекоха", допълни легендата на родния футбол.

На въпрос как вижда своето бъдеще, магическият халф посочи, че на първо време иска да отдаде повече време на своята фондация, а след това ще мисли за треньорската професия. "Карам курсове, трябва да взема изпити за лиценз. Това изисква време. Когато завърша, ще мисля за развитие като треньор", посочи Петров пред вестника.

Той призна, че има идея да направи подобен свой бенефис и в България след известно време и е останал впечатлен от двубоя в негова чест на стадион „Васил Левски“ тази пролет. "Благодаря на целия български народ за подкрепата. Дано след някоя и друга седмица успея да се прибера. Тогава искам лично да благодаря, ако мога - на всеки поотделно!", каза Стенли.