Бившият военен министър Аню Ангелов се яви днес на заседанието на временната комисия, която проверява полетите на властта.

В дневния ред на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" е включено изслушване на Аню Ангелов, министър на отбраната в периода 2010-2013 година. Той не се яви предния път, когато бе поканен на заседанието на 23 юли. Преди да изслушат него обаче депутатите се запознаха и обсъдиха постъпилия финансов доклад за разходите, направени за полетите на правителствения "Авиоотряд 28" и въздухоплавателните средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 – март 2013 г.

Оказа се, че миналия път бившият министър не е бил в София. Аню Ангелов обясни пред комисията, че не е бил оповестен и научил от медиите - не се е явил някъде, където трябвало да бъде и затова се обадил на председателя й, за да се яви.

Повече от час бившият министър бе изслушван в комисията. Ангелов беше категоричен, че закони не са нарушавани. Отхвърлям всякакви обвинения, че крия нещо – нищо не крия, това, което знам го казвам пред вас. Не мога да знам кои точно охранители от НСО летят с министър-председателя, каза той по време на изслушването. Той обясни, че тези военно-транспортни средства не са бойни средства на ВВС, те транспортират или личен състав, в някои случаи и техника и това е тяхната задача и това, че летят до Безмер, Крумово, Балчик, София – влиза в тяхната бойна подготовка като изискване, добави Ангелов.

Бившият министър обясни в началото, че има няколко заповеди, които регламентират използването на военни самолети и вертолети. Той каза, че премиерът, президентът и председателят на НС са особено важни елементи за националната сигурност и тяхното здраве и изпълнение на задълженията им е ключово за въоръжените сили. Аню Ангелов се позова на Националната отбранителна стратегия и посочи една от трите мисии на армията да оказва помощ. Бившият министър подчерта, че по искане на дирекция протокол в МС, при него са постъпвали факсове, с които се иска полетът да бъде изпълван с начална и крайна точка и това искане го е препращал на началника на отбраната. "Никога не е било, нито мой интерес – аз по принцип не съм любознателен и не искам да знам какви задачи изпълнява с тези полети министър-председателят", каза Ангелов.

Венцислав Лаков попита за полет от 28.10.2011г. – от Крумово- Долна митрополия-Крумово, за който имало информация, че Борисов участва в партийни мероприятия, след това отново с Кугъра до Плевен. Справката на ВВС посочвала, че списъкът на пътуващите е от Бойко Борисов, Ивайло Московски, Христо Стоичков плюс охрана. Как сте дали санкция за такъв полет, който е чисто партийна цел, попита Лаков. Аню Ангелов отговори, че при него не идва искане за целта за съответното пътуване, а само искане от Дирекция "Протокол" с начална и крайна точка.

Възможно е в тези вертолети да са летели и леки жени с тежки пороци и вие да не сте разбрали, попита Антон Кутев, позовавайки се на изказването на Ангелов, че не знае кой е бил с премиера по време на полет. Всички министър-председатели са използвали военно-транспортни средства за предвижване, каза Ангелов.