Идейният живот в социалистическата партия сега замря. Този извод направи бившият президент Георги Първанов в Плевен, критикувайки ръководството на левицата.

Според него в момента всякакви идейни течения в БСП са смачкани, което е жалко, подчерта той и направи сравнение с времето, когато бе начело на Столетницата. Идейните течения в партията тогава имали солидно представителство във Висшия партиен съвет, коментира Първанов. Бившият държавен глава смята да постави началото на мрежа от дискусионни клубове в страната и така да даде шанс на кадърните, на добрите професионалисти да влязат в политиката.

„Ние грешим като залагаме в управленските си идеи само на хора, които са свързани с партията", смята Георги Първанов, правейки уговорка, че не подценява актива. Изграждането на мрежа от клубове ще започне с дискусия в София на 22 септември. Тя ще бъде последвана от подобни прояви в цялата страна.

Първанов отбеляза, че се отнася положително към изявите на Татяна Дончева, но не потвърди слуховете, че двамата замислят да оглавят ново идейно крило в партията. Той не пропусна да отбележи отстъплението на неговите съпартийци по темата за АЕЦ – Белене, като причисли себе си за твърд поддръжник на проекта. Според него колебанието на управляващите е неубедително.