Американски учени анализираха 60 марки уискита и създадоха база данни, която ще им позволи да определят условията за производство на любимата на милиони напитка според нейния химически състав. Те представиха своите резултати на конференция на Американското химическо дружество.

Групата на Томас Колинс от Калифорнийския университет в Дейвис е изследвал 60 вида американски уискита, включително прочутия бърбън от щата Кентъки. Химиците обясняват, че в сложния процес на изготвяне на напитката се образуват около 4 000 различни съединения, които остават течността, а не се изпаряват.

Колинс и неговите колеги са открили около 100 мастни киселини, спирт, танини и други компоненти, които допринасят за създаването на "фирмения" вкус на напитката, отличаващ, например, бърбънът от уискито, произведено в Тенеси.

Според авторите на изследването, химическите "портрети" на уискито могат да се използват за контрол върху качеството на производството, а също така и за борба с фалшификатите, което е особено актуално за скъпите експортни уискита.