Ако някои днес се чудят накъде да се отправят към Братската могила или към Паметника на жертвите на комунизма до НДК, то други избират огледалото, защото днес е и Световният ден на красотата. Денят се отбелязва по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология /CIDESCO/ от 2003 година насам. Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията.
Казват, че ако красотата ще спаси света, то козметиката ще спаси икономиката. През последните години обаче българската козметична и парфюмерийна индустрия губи от масовия внос на чужди козметични марки и търси спасение в експортната политика. През миналата година над 75% от родното производство в сектора се изнася, като се търсят все повече нови и по-големи пазари. Български производители на козметика се прицелиха в пазарите на Евросъюза и САЩ.
Наскоро обаче България направи голяма крачка в света на козметиката като отне лавандуловата корона на Франция и обяви намерения за милиони инвестиции в производството на културата у нас.
През последните години българските компании от бранша изнасят етеричните масла, парфюмите и козметиката си на различни стратегически пазари, опитвайки се да ги наложат там. Експортът е насочен главно към страни от Западна и Централна Европа, докато преди е бил по-концентриран към държавите от бившия Съветски съюз - Русия и Украйна, които се водят и традиционен пазар за българската козметична индустрия.
Износът на розово масло и етерични масла към Япония също се запазва стабилен и през тази година, а поръчките насочени към сравнително нови пазари, като Африка и Близкия Изток, се увеличават с всяка изминала година.