Емир Кустурица е предоставил два вертолета Robinson на службите, които се борят с наводненията в Сърбия. По негови думи с тях вече са спасени 25 човека. „Докато се борим с водата, машините са на разположение на държавата”, казал режисьорът, цитиран от Ruserbia.
По-рано шефът на службата за извънредни ситуации на Сърбия Предраг Марич заяви, че броя на евакуираните заради наводненията в Сърбия вече надвишава 24 352 човек, петима са загинали, един е безследно изчезнал, а 20 са ранени.

„Вертолетите практически вече са 24 часа във въздуха и до нормализирането на положението те ще бъдат на разположение на държавата”, обявил Кустурица.

Повече от 20 000 души са евакуирани към днешна дата в съседката ни Сърбия заради стабилните наводнения. Евакуацията тече и в момента в един от най-тежко засегнатите градове Обреновац - там над 90 на сто от жилищата се намират под вода. В близост се намира и ТЕЦ "Никола Тесла" - най-голямата сръбска електроцентрала, което представлява допълнителна заплаха.

Очаква се в рамките на днешния ден нивото на река Сава да се повишава още. Вчера привърши евакуацията на жителите на Барич, намиращ се близо до Обреновац.

За днес се предвиждат силни валежи и опасност от наводнения в Сремска Митровица и Белград. През цялата нощ доброволци и служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната изграждаха диги с чували с пясък.

Към 6:00 часа местно време тази сутрин синоптиците съобщиха, че нивото на река Сава около Сремска Митровица е паднало с 13 см.

Зам.-директорът на сектора за извънредни ситуации Джордже Бабич тази нощ съобщи, че спасителите изграждат пясъчни диги във всички пострадали населени места. "Топлоцентралите "Никола Тесла" в Обреновац и тази в Костолац засега са сигурни, но продължаваме да следим нивото на водата", каза още Бабич.

И през тази нощ хиляди доброволци се включиха в операциите по евакуиране. Въпреки призивите към евакуация обаче все още има хора, които се противят да напуснат домовете си в Обреновац, Умка, Сремса Митровица и Дубоко.

В Белград бяха създадени няколко центъра за настаняване на пострадалите, евакуирани от родните си места. Най-много има от Обреновац.

Сръбският премиер Александър Вучич каза, че "страната е подготвена за втората вълна от наводнения, която се очаква днес след обяд".

Наводненията в Сърбия са предизвикани от проливните дъждове, които продължиха няколко дни. Към момента ситуацията се определя като стабилна, но силно наводнени остават няколко града в Сърбия и Босна и Херцеговина. В Сърбия са наводнени 2260 обекта, а повече от 1700 се намират под заплаха да бъдат наводнени. В Босна наводненията са взели 15 жертви, а Хърватия двама се безследно изчезнали.