Топ-охранителят Емил Каменов стана топ-Къртица с 97 140 лв.
Три месеца след грандиозния старт на най-мащабното телевизионно риалити в ефира на България, ММА боецът Георги Стоянов стана големия победител в Къртицата 2: Разтърсване. В зрелищна надпревара с актьорът Александър Сано и изключително близък процент зрителски гласове, Георги измъкна победата и спечели сумата от 152 860 лв.
Последното живото предаване от Базата и Арената се превърна в достоен сблъсък на мъжки характери и сила. Петимата финалисти – Костя Воротнюк, Георги Стоянов, Евгени Иванов, Емил Каменов и Александър Сано, започнаха последната си обща Битка на височина 12 метра, а преодоляването на дървените пилони се оказа по силите единствено на актьора Александър Сано. Това финализира окончателно баланса по сметките на Къртицата и Групата, която поведе със 152 860 лв. срещу 97 140 лв. за саботьора. Последният елиминационен тест се оказа фатален за руснакът Костя, който напусна играта на крачка от финала.
Къртицата имаше честта да бъде разобличена публично пред зрителите и гостите в студиото на предаването, а главната роля се оказа поверена на топ-охранителя Емил Каменов. Освен със слава, монтанската сила се сдоби и с друга награда. Зрителският вот за Къртица не успя да подмине решаващите 50%, а това връчи в ръцете на Каменов пълната сума от сметката на саботьора -  97 140 лв.
Златната тройка на Евгени Иванов, Георги и Александър Сано бе селектирана от зрителите до двама финалисти, които решиха волейболната звезда да напусне играта.
Така, на финалната права един срещу друг се изправиха Александър и Жоро, а последната им битка бе единствено за честта на играта и последния вот на зрителите. В компанията на крокодил, нутрии и десетки риби и раци, двамата атакуваха водния капан и изваждането на четири ключа. Момчето от морето – Георги, доказа, че бързината и водата са неговата стихия и преодоля препятствията за рекордните 2 минути. Това очевидно оказа влияние и на финалното зрителско решение, което избра Георги за победител в Къртицата 2: Разтърсване.
Изпълнителният директор на TV7 г-жа Деси Тошева, връчи чековете на двамата победители и обяви, че сумата от всички изпратени зрителски смс-и в предаването, ще бъде дарена за закупуване на професионална екипировка на деца-спортисти.
Къртицата 2: Разтърсване ще остане в телевизионната история като най-зрелищното, атрактивно, екстремно и емоционално преживяване – както за участниците, така и за зрителите. В неговата реализация участва екип от над 200 професионалисти.

Кратка статистика
• 12 седмици, 12 Битки от Арената, 12 Предверия, 10 лова за храна, 12 логически мисии, 4 водни и 7 въздушни мисии.
В Къртицата 2: Разтърсване бяха използвани
• 75 скорпиона, 6 500 пиявици, 200 кг бели червеи, 70 кг брашнени червеи, 2000 хлебарки, 20 000 щурци, над 300 плъха, над 100 мишки, 1000 ларви, 200 жаби, 1000 бръмбари, 348 свински тестиси, 4 тона телешка кръв, 35 кравешки сърца, 4 нутрии, 1 крокодил, десетки змии и риби

Травми и потърпевши
• фрактури на крака - Стоян Бончев и Ивайла Бакалова
• хипертонична криза и счупен пръст на крака – Емил Русев
• разтегнато сухожилие и ухапване от скорпиони – Индира
• навехнат глезен – Екатерина Щайнингер
• скъсани връзки на глезена – Борислав
•  ухапване от змия – Георги
• десетки хематоми, охлузвания и натъртвания на останалите играчи