Сирийският заместник външен министър заяви, че режимът няма да отстъпи пред заплахите от военен удар, ръководен от САЩ, срещу страната му, дори ако избухне трета световна война.

В интервю за Франс прес Фейзал Мукдад съобщи, че правителството е взело "всички мерки", за да противодейства на потенциална намеса, целяща наказването на режима на Башар ал-Асад заради предполагаемата атака с химическо оръжие, и мобилизира съюзниците си.

"Сирийското правителство няма да промени позицията си, дори ако избухне трета световна война. Никой сириец не може да пожертва независимостта на страната си. Сирия взе всички мерки да отвърне на...агресия", заяви Мукдад, без да уточнява какво има предвид.

Той каза още, че режимът мобилизира съюзниците си преди евентуален удар на фона на лобирането от американския президент Барак Обама пред Конгреса да подкрепи намеса и дебатите във френския парламент по въпроса.

Вашингтон твърди, че химическата атака на 21 август в околностите на Дамаск е отнела живота на над 1400 души и обвини за нея режима на Асад. Обвинението беше категорично отхвърлено от сирийския президент.