Едно от най-важните неща, когато гласуваме на евроизборите на 25 май, е избирателят да отбелязва своя вот само с химикал, пишещ със синьо със знак X или V. Това разясни на пресконференция говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде репортер на БГНЕС.

Как да гласуваме на 25 май?

Влизаме в изборното помещение, легитимираме се с документ за самоличност или паспорт. Член на СИК сверява данните ни в избирателния списък. Член на СИК откъсва пред нас една бюлетина от кочана и поставя един печат на гърба й. Вземаме бюлетината и влизаме в кабината за гласуване. След това отбелязваме своя вот с химикал, пишещ със синьо със знак X или V. В квадратчетата се отбелязва вотът за съответната кандидатска листа.

След като сме е направили вота си, сгъваме бюлетината по начин, по който не разкрива тайната на вота, но да се вижда номера на бюлетината в долния десен ъгъл. След излизането ни от кабината подаваме сгънатата бюлетина на член на СИК, който сверява номера й в долния десен ъгъл на бюлетината и го пуска в непрозрачна кутия. Слага се втори печат на гърба и отново ни дават бюлетината, след което я слагаме в избирателната кутия, подписваме се в избирателния списък, вземаме документа си за самоличност и напускаме помещението.

В предизборния ден е забранена предизборната агитация и огласяване на резултати до обществено мнение по повод изборите. Избирателните секции се снабдяват с бюлетини, изборни материали и книжа и се подготвят за изборния ден. Поставят се и обозначение знаци и табла.

Пред помещение , където гласуваме, трябва да има информационно табло с образец на бюлетината и списъка на кандидатските листи. Има и указание, че избирателят може да гласува само със знак X или V с химикал само със син цвят. В кабината има същото информационни табла и списък с кандидатите.

В изборния ден всеки избирател с валиден документ за самоличност има право да гласува. Ако СИК не допусне избирател, отказът трябва да бъде писмен, а избирателят може да обжалва пред РИК, който се произнася до 1 час от получаване на жалбата.

В допълнителна страница за гласуване имат право да бъдат дописани лица, за които е отпаднало основание за заличаване, с постоянен адрес на територията на секцията, но пропуснати в списъка, с увредено зрение или затруднени в придвижването, с удостоверение за гласуване на друго място, ученици или студенти - редовно обучение, служебно заети - членове на СИК и охрана на секциите.

На 25 май изборният ден започва в 06.00 часа, ако няма кворум на СИК, може да започне и в 07.00 часа. При отварянето на изборно помещение в него могат да присъстват членове на СИК, кандидати, представител на партия, застъпник на една листа, представител на медиите, наблюдатели, избиратели.

Гласът ни е недействителен, ако

Бюлетината не е по установения начин, на гърба на бюлетината не се съдържат два броя печати на съответната СИК, в бюлетината има вписани символи, като букви, цифри и други знаци, върху бюлетината знакът или не е отбелязан с химикал в синьо, вотът на избирателят не е със знаците, бюлетините, върху, които няма отбелязан вот за кандидатства листа в квадратчетата, когато има отбелязване два пъти.

Важно за преференцията

Липсата на отбелязване на преференция (в кръгче) не прави гласа недействителен, отбелязване на повече от 1 преференция не води до недействителност на гласа, преференция не се зачита, ако има отбелязва в повече от едно кръгче.

Забранява се на членовете на СИК да пренасят протоколите. Бюлетини и други материали на други места освен РИК и общината под охраната на МВР.

Изборният ден приключва в 19.00 часа. След 20.00 часа не се допуска гласуване.

Нейкова увери, че всички бюлетини се печатат на 100% в БНБ.

Другият говорител на ЦИК Александър Андреева разказа, че към момента са се регистрирали за наблюдатели 20 български неправителствени организации с 14 971 упълномощени наблюдатели, застъпници извън страната няма, 4 социологически агенции, с 1202 анкетьори. 167 СИК в 35 държави. Над 59 жалби са постъпили в ЦИК , основни са във връзка със сигнали на СЕМ, където ЦИК постанови съответните решения и издаде и трите акта за установяване на наказание. Наказание има към Николай Бареков, Волен Сидеров и доставчик на медийни услуги (ТВ 7).

Днес ВКС е отменил жалбата н ЦИК за билбордовете на телевизия Алфа, зави Андреев. Той информира, че е определен е и консорциум "Обединение за машинно гласуване" за експерименталното машинно гласуване, договорът е сключен вчера.

Третият говорител на ЦИК Цветозар Томов бе категоричен, че в тази кампании нито една бюлетина няма да се изплъзне. Транспортирането на бюлетините става по ред, който не може да се наруши. Няма как да се наруши редът без да се направи криминално проявление с оръжие, допълни той.