Открит урок по машинно гласуване за европейски депутати проведе Централната избирателна комисия, предаде БГНЕС.

ЦИК запозна медиите с указанията и отделните стъпки, които всеки гласоподавател ще трябва да спазва, за да гласува машинно на 25 май. Този вариант ще бъде възможен в общо 100 избирателни секции в София, Велинград, Пазарджик и Ракитово.

55 от секциите са в София, където машинно ще може да се гласува в районите Младост, Студентски град и Триадица. Останалите 45 секции са разпределени във Велинград, Пазарджик и Ракитово. Машинното гласуване по време на европейските избори ще бъде експериментално, като резултатите от него няма да се вземат предвид при определяне на резултатите от гласуването. Резултатите от машинното гласуване няма да се обявяват до края на изборния ден, посочват още от ЦИК.

При желание за машинно гласуване избирателят изчаква машината да бъде включена от председателя на изборната комисия, след което на екрана пред него се изписват номерата и наименованията на всички партии, коалиции или независими кандидати.

Гласоподавателят избира желаната от него партия, натискайки върху номера й върху екрана. Следва избор на преференция, който както и при хартиената бюлетина може да бъде пропуснат, след което той трябва да натисне бутона "Гласувам". На следващия екран той ще има възможност да прегледа своя избор и евентуално да се върна стъпка назад, за да внесе корекция. Когато е окончателно убеден, че изборът му е отразен правилно, избирателят използва бутона "Потвърждавам", а машината напечатва хартиена разписка, в което е отразен неговия глас. Листчето се поставя в специална за целта кутия и остава като контролна бюлетина, а резултатите от машинното гласуване се пресмятат по електронен път от самата система. В края на изборния ден машината отпечатва хартиен протокол с резултатите, а до местната Районна избирателна комисия се изпраща също така и електронен носител с резултатите.

Технологията за гласуване се предоставя въз основа на договор между Министерски съвет и Обединение Машинно гласуване ДЗЗД, в което влизат фирмите Сиела и Смартматик. Според двете фирми софтуерът е проектиран така, че използването на машината да не затрудни дори онези гласоподаватели, които не използват компютри, мобилни телефони, таблети и други.