Оценени са рисковете, които могат да произтекат от развитието на ситуацията в Близкия изток.

Обсъдихме възможностите за повишаване на рисковете по отношение на терористични заплахи. Към момента не разполагаме с данни, които да свидетелстват за наличие на пряка заплаха за територията на България. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след извънредното заседание на Съвета по сигурност към МС.

Но във връзка с променената ситуация в Близкия изток предприемаме действия по оценка и актуализиране на националния план за противодействие на тероризма. Обсъдени са възможностите за икономическите и финансовите рискове за България. Към момента можем да очакваме негативно влияние, но няма да е в степен, в която да е застрашена националната сигурност, добави Йовчев. Той каза, че са обсъдени възможностите от възникване на социални рискове, свързани с повишаване на криминогенната обстановка, вследствие на повишаване на бежанската вълна. Предприет е план с 11 мерки, които по-късно ще бъдат предоставени на медиите и ще станат достояние на обществеността, добави Йовчев.

Военният министър Ангел Найденов заяви, че няма отправено запитване за параметрите на евентуално българско военно участие в Сирия. "Следим всеки ден развитието на ситуацията, имаме своите оценки на рисковете и на възможното развитие на ситуацията в Сирия. Имаме и своите военно-политически оценки на параметрите на евентуално българско участие. Тези оценки показват, че остава висока вероятността за провеждане на военна операция. Какви биха били параметрите на тази операция очевидно, че е въпрос на допълнителни решения. На заседанието, доколкото няма искане по отношение на България за участие във военна операция, не сме обсъждали подобно военно решение или параметри на българско участие", подчерта Найденов.

Външният министър Кристиан Вигенин заяви от името на Съвета по сигурност към МС и от името на правителството, че България осъжда употребата на оръжие за масово унищожение. "Такъв акт не може да се остави без последствия. Надяваме се международната общност и с наше участие да не се допуска такава повторна употреба на оръжие за масово унищожение. Очакваме резултатите от разследващия екип на ООН, който приключва работа утре. Разчитаме да бъдат положени допълнителни усилия да се постигне съгласие в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Призовавам от името на МВнР българските граждани да не пътуват към Сирия и съседните страни, като цяло в региона. От наша страна е осъществена предварителна подготовка за евентуална евакуация на български граждани от региона, ако ескалацията на конфликта продължи. Във връзка с нарастващото напрежение в региона, предприемаме стъпки за повишаване сигурността на българските посолства и консулства в региона", каза още Вигенин.