Дванадесет от кандидатите за депутати в Европейския парламент са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано настраницата й.

Четирима от тях са представители на Българската комунистическа партия, трима на НФСБ. С досиета са също по един от кандидатите на „Коалиция за България", АВБ, „Българска левица", „България без цензура"- ВМРО и партия „Атака".

Имената на огласените сътрудници на ДС са публикувани от комисията в следния ред:

Аннамария Людмилова Гюзелева  от листата на НФСБ е сътрудничила на Шесто управление с псевдоним „Чакъров“. Вербувана е през 1984 година и е свалена от отчет три години по-късно през 1987 г.

Боян Борисов Киров  от „Българска левица"  е работил за Първо и Второ главно управление на Държавна сигурност с псевдоними „Кирил“ и Петров.

Васил Петров Коларов от Българска комунистическа партия е щатен служител на бившите репресивни служби. Такъв е бил и Велизар Пенков Енчев от НФСБ.

Евгени Захариев Кирилов от Коалиция за България е работил като агент и като секретен сътрудник под псевдоним „Манчев“, а Красимир Каракачанов от ВМРО е сътрудничил на Шесто управление с псевдоним „Иван“.

Любомир Александров Желев  от листата на НФСБ е бил щатен служител на Държавна сигурност, а Нако Райнов Стефанов от Българска комунистическа партия – нещатен.

Николай Георгиев Томов от формацията на Георги Първанов АБВ е бил агент на ДС с псевдоним Иван.

Агентурното име на Пеню Байчев Костадинов от Българска комунистическа партия е „Камбуров“, а Станислав Тодоров Станилов от „Атака" е работил за Второ главно управление под псевдоним „Сетлин“.

Тимур Генов Гложенски, който е кандидат на Българска комунистическа партия също е бил щатен служител на Трето управление.

Комисията по досиетата е проверила общо 173 души. 145 лица не подлежат на проверка.