Независимият евродепутат има свободата да задава неудобни въпроси, които нито един от партийно избраните му колеги не смее да постави. Това заяви в Русе независимият кандидат за евродепутат Виктор Папазов, който е на обиколка из страната.

Той подари на русенци вълнуващо представление в операта с участието на Астор и Валди Тотев.

"Трябва да избираме представители на хората, а не това, което правят партиите - назначават някакви техни лоялни членове да представляват техните интереси. Един независим евродепутат не може силово да прокара един или друг закон или решение, но той може да поставя въпроси, може да пита, може събира подкрепа и да постигне много повече, отколкото партийците", сподели Виктор Папазов. Той даде пример със спряната финансова помощ от страна на британското правителство за българските и румънските студенти. Нито един български евродепутат не повдигнал темата, за разлика от техен румънски колега, в резултат на което в момента тече разследване срещу правителството на Великобритания за евентуална дискриминация.

Според Виктор Папазов независимият евродепутат би могъл да се справи и с една трудна на пръв поглед задача - борбата с корупцията във връзка с усвояването на еврофондовете. Според него трябва да се създаде структура, която да изкара "на светло" усвояването на европейските средства. Еврофондовете са една от темите, по които кандидатът за евродепутат смята да работи, за да помогне на бизнеса у нас. "Първо, премахване на свръхрегулациите, които правят малкия и средния бизнес неконкурентоспособен и го убиват. Второ, парите. Европа трябва да спре да подава формуляри, а трябва да подава ръка на малкия и средния бизнес. Фондовете трябва да стигат до тези, които имат нужда, а не само до обръчите партийни фирми, които сега засмукват огромната част от тях", казва Папазов. Сред приоритетите му е създаване на оперативна програма "Здравеопазване", насърчаване на иновациите, по-добро образование, използване на европейски фондове за помощ при безработица.

Основната слабост на сегашните евродепутати е, че всичките тези партийни назначения всъщност не се борят за доверието на хората, смята Папазов. "Повечето партии са сложили партийните си водачи да бъдат локомотиви, за да изтеглят и вкарат в ЕП хора, които очевидно са трудно избираеми, ако трябва сами да се борят за доверието на хората. Оттам нататък тези хора, понеже са влезли в ЕП, защото са спечелели доверието на партийния си лидер, те дължат лоялността към него. Затова за 7 години членство в ЕС българските евродепутати са непознати, неразпознаваеми, което означава, че те не работят за хората", каза независимият кандидат.