След няколко добри години, в които се радваха на отлични печалби, тази година зърнопроизводителите ще завършат кампанията на загуба, изчислиха специалисти. При изкупна цена 280-300 лв./тон приходът от декар е средно 130 лв. При повишените разходи за консумативи - семена, торове, препарати, средната себестойност за обработка на земя засята с пшеница тази година варира между 90 и 105 лв./дка. Към нея се прибавя и стойността на изплащаната рента - средно 45 лв./дка и така получаваме обща себестойност около 140 лв./дка. Тоест генерира се загуба от 10 лв./дка. Като прибавим средствата за амортизации, данъци, осигуровки и непредвидени разходи, ще видим, че и дори очакваните след 5-6 месеца субсидии не биха покрили направените от производителя разходи, обясниха от „Русе ленд“.
Още по-тежко е положението на тези които изплащат лихви и главници по кредитите. Последна надежда е очакваната реколта от пролетници да донесе малко компенсация, но и там първите оферти за изкупуване на слънчогледа са доста ниски - около 480 лв./тон. Миналата година прибирането на маслодайната култура започна при цени от 950 лв./тон.
Според председателя на фермерския съюз „Дунавско зърно“ много ниски ще бъдат и цените за царевицата - 200-220 лева за тон.
Вътрешното потребление не може да покрие и половината от производството и нашите земеделски производители са изцяло зависими от международните цени. През тази година в повечето страни от черноморския басейн се получиха много високи добиви, средно със 35-50% над миналогодишните и това смъкна много цените по стоковите борси в Европа. Същото е положението и от другата страна на Атлантика. Изгледи за повишаване на цените в близките месеци няма, а същевременно се калкулират разходи за съхранение на зърното.