Ася ПЕНЧЕВА
Геройството го е направил сина ми, аз само се старая да не се забравя. За мен най- важно е да чувстваш потребността да правиш добро за другите, каза майката на загиналия в Кербала през декември 2003 година русенски боец Антон Петров Иванка Петрова, когато получи вчера специалната награда „Достойните българи на 2013 г.“. Тя й бе връчена от премиера Пламен Орешарски на емоционална церемония в Националната художествена галерия, където се събраха всички номинирани от вестник „24 часа“ и БНТ.
Примери като днешните заслужават уважение и ме карат да се чувствам горд, че съм българин, каза министър-председателят и добави, че хората, които са номинирани, показват как въпреки трудностите, всички ние можем да бъдем малко по-добри.
Втората специална награда бе за дядо Добри, който събира дарения пред храмовете и ги раздава за строеж или ремонт на църкви, параклиси и манастири в България.
Наградата - икона на Богородица с Младенеца, която Иванка Петрова получи, е заради жеста й вече 10 години да дава стипендия на името на сина си за ученик в Корабната гимназия в Русе.
Докато имам сили, ще го правя, казва всяка година през декември безутешната майка и връчва непрозрачен плик на тийнейджър.
Беше много вълнуваща церемония и съм впечатлена от хората, които наистина са направили достойни за уважение и възхита жестове към другите - една майка дарила органите на сина си за трансплантация, а две момчета предотвратили телефонна измама - лично отидох да им се поклоня, каза Иванка Петрова.