93-годишната Иванка Димова бе обявена за Читател на 2016 година за русенското читалище „Христо Ботев“. Вчера председателят на читалището Вяра Косева поздрави достолепната русенка и й връчи грамота, поздравителен адрес и романа „Време разделно“ на Антон Дончев. Призът се връчва за първи път, надяваме се да превърнем това в традиция, каза Косева. 
Иванка Димова, която през целия си живот е работила като шивачка, прочита годишно не по-малко от петдесет книги, които взема от читалищната библиотека.
Макар да нямам кой знае какво образование, от малка съм в книгата, каза за „Утро“ най-възрастната читателка в „Христо Ботев“. Синът й е историк, затова основните й предпочитания са на страната на историческите романи. Тя харесва също и криминалните сюжети - само в последния месец в личния й читателски картон са записани заглавия като „Смъртоносни разкрития“, „Черните гарвани“, „Плашилото“ и „360 градуса преди края“. Иванка Димова се радва, че любовта й към четенето са наследили и двамата й внуци и двете й внучки, двама от които са в Русе, а другите са в София и Виена. 
Като почетен читател на годината читалище „Христо Ботев“ обяви Виолета Петкова, която през януари ще навърши „едва“ 89 години. Тя получи книга на руския белетрист Михаил Булгаков.