Цифровизацията на телевизионното излъчване у нас е безнадеждно закъсняла и по тази причина широко рекламираният преход най-вероятно ще се окаже буря в чаша вода, смятат русенски кабелни оператори. Както почти винаги се получава, в България нещата са различни. Вместо очакванията ефирът да се наводни с безплатни цифрови канали и това да доведе до отлив от ТВ операторите, се наблюдава обратният процес - клиентите им леко се увеличават.
Според пазарни проучвания едва 12-14% от домакинствата разчитат на ефирна телевизия, така че промяната засяга единствено тях. Останалите са на кабел, сателит, а много хора вече гледат телевизия и в интернет. В Европа процесът е започнал преди 14 години по две причини - да се освободи честотен ресурс за широколентовия интернет и да се гарантира конкуренция между повече национални телевизии. При нас нито един от двата аргумента не важи. По отношение на интернета ние сме в Топ 3 на Европа, даже Франция е над 90% на IDSL, докато у нас това е стара технология. А вместо да се увеличи конкуренцията, цифровизацията сложи мултиплексите и телевизионните кули в ръцете на една бизнес структура, обясни управителят на „Делта“ Владимир Ковачев.
Очакванията по ефира до година-две да тръгнат 20-30 и дори 50 безплатни канала са чиста утопия, смята той. Според него заради високите наеми на предавателите - следствие на наистина сериозните инвестиции за преоборудване на предавателните кули и ретранслаторите и липсата на реална конкуренция, наемите за излъчване вместо да паднат, са се увеличили. Затова най-големите телевизии като бТВ и Нова не горят от желание да пускат в ефира още безплатни канали. Ако го направят, това ще означава да се лишат от сигурните приходи, получавани от кабелните и сателитни оператори, за да разчитат само на рекламния пазар, който непрекъснато намалява. В момента в Русе се излъчват ефирно бТВ, ТВ7, БНТ1, BNT HD, Нова тв, Нюз 7, BG ON AIR и БНТ2. Макар че има издадени лицензи за близо 30 канала, по финансови причини те едва ли ще бъдат пуснати безплатно в ефира в обозримото бъдеще.
Като безсмислено упражнение определи цифровизацията на ефирната телевизия и управителят на „Нетуоркс“ Свилен Максимов. Според него по директивите на Брюксел се правят никому ненужни промени в една система, която задоволява потребностите на всички - и на хората с възможности, желаещи да гледат НD и 3D телевизия, и на тези, които се ограничават с безплатните национални канали.
„Очаквам още клиенти за нас от селата и другите труднодостъпни места, където ефирният сигнал може би няма да стигне. Със сигурност ще има проблеми след спирането на аналоговия сигнал“, каза Максимов.
Засега приближаването на датата за цифровизиране на ефира /колкото и тя да се отлага, някога все пак ще дойде/, се отразява благотворно само на бизнеса с нови телевизори. Магазините за техника отчитат бум на покупките в последните месеци, като голяма част от клиентите искат апарати с тунер за цифрова ефирна телевизия. Цените на последните паднаха доста и най-евтините струват около 350 лева. Улавянето на сигнала в Русе не е никакъв проблем, но с отдалечаването от кулата лесното свързване не е толкова елементарно, както го обясняват в рекламите по телевизията. Защото за разлика от аналоговата картина, при която сигналът постепенно се изчиства и така ви ориентира, че въртите антената в правилната посока, при цифровия сигнал системата е „всичко или нищо“. Нямате никакъв ориентир приближавате ли се до правилната посока, или не. Също така при аналоговото излъчване имате картина дори при по-слаб сигнал. Плавното влошаване на качеството на картината при намаляване силата на сигнала, което познавате от аналоговото предаване, не е валидно при цифровата телевизия. Там сигналът не „затихва“, а е или с перфектно качество, или изобщо го няма, тъй като декодерът повече не е в състояние да го чете и спира да го показва. Възможно е обаче проблемите в по-отдалечените места да са временни, тъй като в тестовия период предавателите не работят с пълна мощност. Смяната на поляризацията на антената на тв кулата от хоризонтална на вертикална, направена миналата година, би трябвало значително да увеличи покритието на ефирния сигнал.