Цифровизацията на ефирната телевизия изненадващо носи повече проблеми в града, отколкото в отдалечените села, споделиха русенски кабелни оператори. Въпреки масираната рекламна кампания голям брой домакинства явно са пристъпили към някакви действия чак след като картината на телевизора им е изчезнала. И най-бързият вариант е нелегалното включване към наличните кабелни мрежи.
От началото на месеца има истински бум на нелегални включвания. Картината на останалите естествено се влошава, почват да ни звънят и ние ходим да търсим къде е проблемът, каза управителят на „Делта“ Владимир Ковачев. Направо не е за вярване колко хора са изчакали последния момент и чак тогава са започнали да мислят за алтернатива. Връща се вкъщи, вижда, че няма телевизия и почва да звъни. Само че не е само той, ние сме пуснали 6 екипа да връзват нови абонати и пак трябва да се изчака три дни. А някъде се чака и седмици. Така че начинът е лесен - излиза в коридора, срязва кабела и си пуска отклонение към телевизора, обясни Ковачев.  
Макар че кабелните оператори са имали готовност за повече нови клиенти след 30 септември, напливът се оказва много по-сериозен от очаквания.
Същото положение се наблюдава и в цялата страна, доставчици на кабели, подготвили се за дълга почивка след заветната дата, сега работят денонощно, за да удовлетворят появилото се изведнъж търсене. Явно по стар български обичай работата се отлага до последния момент с надеждата, че лошото все пак ще се размине. И когато не се размине, не е проблем да се крадне малко телевизия, защото доставчикът не може да я осигури веднага на секундата.