Прекъсването на аналоговия телевизионен сигнал остави десетина русенски села без ефирна телевизия, показа проучване на „Утро“. Декодерите се оказват безполезни в Сваленик, Караманово и Нисово, където по 50-60 семейства безуспешно се мъчат с устройствата с надеждата да прихванат някой канал. Покритие няма в Божичен, Червен, Табачка, Церовец и в по-голямата част от Пиперково. В други села хората все още очакват декодерите си и гадаят дали ще могат да гледат телевизия. Кметове на няколко населени места вече са подали искане да им се монтират допълнителни ретранслатори.     
Само в Русенско са монтирани над 20 нови предавателя, включително във Ветово, Ценово, Кацелово, Каран Върбовка и др., съобщиха от Радио-релейна и телевизионна станция Русе /Телевизионната кула/. Трите предавателя на кулата са вече по 5 kW, докато преди ТВ7 и Нюз7 се гледаха с по 100 W. В някои места като Пиргово и Мечка сигналът може да се хване от три посоки - от Русе, от връх Ботев и от Свищов.
Предварителната подготовка обаче явно се оказва недостатъчна и стотици семейства вече са без телевизия. Повечето от тях са пенсионери с ниски доходи и помощи за отопление. В момента те имат безполезни безплатни декодери, които не могат да използват. Другите варианти - кабелна или сателитна телевизия, нов цифров телевизор, са им непосилно скъпи.
Специалистите от Телевизионната кула постоянно отговарят на запитвания и обясняват какво да се направи при проблеми. Те подчертаха специално, че антената трябва да се обърне вертикално и да се насочи в нова посока, той като новите предаватели са на различни места. Ако все пак при свързването декодерът не покаже повече от 20-25 децибела, може да се използва и стайна антена с усилвател, която може да добави 38 децибела и да реши всички проблеми. Има ги навсякъде и струват 20-25 лева, обясниха експертите.
Броят на излъчваните ефирно цифрови канали е вече 11. На 26-и канал е BG ON AIR, на 49-и са БТВ, ТВ7, NOVA TV, NEWS7, BTV LADY, RING BG, DIEMA FAMILY, а на 58-и - БНТ1, БНТ2 и BNT HD.