Кооперация от 140 пенсионери всяка година разчита на добива от зеленчуци и плодове от парцелите, които стопанисват във вилна зона Марчова нива. Благодарение на домашно отгледаната реколта повечето от обитателите на района успяват да приготвят зимнина и да изкарат някакси трудната зима. Тази година обаче нито времето, нито „Напоителни системи“ са благосклонни към тях и всичките им посеви вече са изсъхнали. За тежкото положение сигнализираха в „Утро“ 80-годишният Вълко Куртев и 76-годишният Георги Добрев. Възрастните мъже се чувстват обидени и излъгани от дружеството, на което са платили за напояване на насажденията, а то в крайна сметка ги е обрекло на нищета през зимата.
„Още през май подписахме договор с „Напоителни системи“ за 11 поливки“, разказва Куртев, който вече 35 години разчита на реколтата от малката си градинка. Досега обаче водата е пускана само 4 пъти и то с червеникава утайка заради потъналия в тиня канал. И заради пресъхналото кранче, и заради жаркото слънце посевите им са унищожени.
„Платихме по 35 лева на човек, а за нас това не са малко пари, едва ги заделяме от пенсиите си“, разказват хората. А ако тръгнат да пресмятат и транспортните разходи, докато стигнат до мeстата си между Долапите и Басарбово, се оказва, че скромните им стопанства тази година им излизат златни. Попарените от безводието градинари се оплакват, че нито могат да се свържат в някой от „Напоителни системи“, за да си потърсят правата, нито вярват, че някой ще им помогне. Хората не помнят да са имали такива проблеми досега освен при случайни аварии. И редовно до средата на септември ходели да се грижат за градинките си.
„За 35 лева можехме да си купим домати, чушки от пазара, вместо да ги хвърляме на вятъра“, недоволстват възрастните хора.
„Страшно е положението, но ние сме малко по-добре, защото тук сме на по-ниско и имаме питейна вода, с която поливаме“, разказа пред „Утро“ Димитър Димитров. Мъжът обясни, че за първа година ситуацията е толкова сериозна, а още по-тежкото е, че те са възрастни и си правят сметка за всяка стотинка, а на реколта без вода няма как да се надяват.
„Схемата е такава, че до четвъртък наобед трябва да се подаде заявка с искане за пускане на вода. Всеки път, когато има такова желание, сме напоявали. Единствено знам, че тази събота е имало проблем, тъй като водата е текла само половин час вместо час и половина“, обясни директорът на „Напоителни системи“ Михаил Милчев. Той е чул за недоволството на гражданите, но не е запознат с това дали си плащат задълженията. Това също можело да е причина за спирането на кранчето.
Според Милчев напояването там не е никак рентабилно и дори е искал подаването на вода да се спре. „15 000 лева всяка година се губи от поливането в Марчова нива заради удоволствието на групичка хора“, категоричен бе директорът на „Напоителни системи“. А причината е, че консумацията е много ниска, докато разчетът сочел, че за да излезе сметката, там трябва да се полива или цялата вилна зона, или нивите в съседство, но районът е запустял и това не се случва.