Софийски градски съд остави в ареста румънския шофьор, предизвикал с цистерната си верижна катастрофа преди дни на пътен възел "Яна", когато загинаха двама.

Несъобразена с пътната обстановка скорост на тежкотоварния автомобил с румънска регистрация е причина за тежката катастрофа на стария път на АМ "Хемус". Това показаха събраните до момента данни на разследващите инцидента.

Водачът на цистерната - 45-годишен румънски гражданин беше задържан след катастрофата за 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343 от Наказателния кодекс. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 343, ал.4 от НК.

Двама загинаха на място, а петима са настанени в болнични заведения след тежката катастрофа на пътен възел "Яна". При тежкия пътен инцидент се сблъскаха три ТИР-а и четири леки коли. По-късно под един от камионите бе открит електромобил. Катастрофата стана на 19 август към 11 ч., минути преди откриването на пътната връзка между околовръстния път на София и автомагистрала "Хемус". От "Пирогов" няколко дни след катастрофата изписаха пострадалите. 22-годишният мъж и 11-годишното момиче са в добро състояние.