След 2 години и 7 месеца в затвора бившият бос на ФК Велбъжд (Кюстендил) Валери Ненов излезе на свобода. Да го посрещнат пред затвора в Бобов дол с лимузина, дълга 7 метра, дошли негови приятели. Свободата на Ненов започнала като на американски гангстер.

Веднага щом като тежките врати на затвора хлопнали зад него, приятелите му поднесли ароматна пура и бутилка с отлежало червено вино. В лимузината го чакала фолкдивата Елеонора. Почти веднага групата отпрашила за Кюстендил, където в ресторант „Орлово гнездо“ в парк Хисарлъка ги очаквала голяма компания и завихрили 24-часов купон.

Сред дошлите да поздравят Валери Ненов били собственикът на заведението Росен Васев, който е бивш партньор в ресторантьорския бизнес на вече освободения от затвора, Е. Великов - директор на „Велбъжд газ“, Антон Янев, собственик на две кафенета в центъра на Кюстендил, банкерката Марияна Велинова, адвокат Антоанета Винарова, кума на В. Ненов...

"Първо, искам да благодаря на близките си и на приятелите си, които не ме изоставиха, докато бях в затвора. В началото на септември отварям офис в Кюстендил, ще помагам на хората с каквото мога. ВМРО е в сърцето ми и ще работя за Кюстендил, той е всичко за мен. Събрал съм нови доказателства по обвиненията срещу мен, за които бях осъден на 3,6 години затвор, които излежах за 2 години и 7 месеца", коментира пред "Струма" вече свободният кюстендилски адвокат Валери Ненов.

"Съдя държавата в Страсбург и ще я осъдя. Тогава ще направя големи разкрития за всички режисьори и кукловоди, които ме докараха до затвора. Ще съдя и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който ме изкара най-големия престъпник и мошеник. Тогава ще лъснат истините за районни и окръжни прокурори в Кюстендил. Няма да мълча. Веднага започнах работа като юрисконсулт в немска транспортна фирма, която има офис в столицата. И преди съм работил с тази фирма, нейни представители ми идваха редовно на свиждане, дадоха ми голяма заплата, която ме устройва", добави бившият шеф на Велбъжд (Кюстендил).

По време на престоя си в общежитието в Самораново Ненов беше избран за кмет на затворниците, той ги учеше да четат и пишат. Правеше агитационнни табла за историческите събития. По-късно постът му бе отнет от приближения на братя Галеви Апостол Чакалов-Тоци, който излежава 4-годишна присъда за участие в организирана престъпна група.

През годините в затвора Валери Ненов работеше в дъскорезницата в общежитието, но не като дърводелец, а като чиновник. Няколко месеца преди да напусне затвора той се преквалифицира в строителен работник. Дори бе нает от бившия кмет на Дупница, ортопеда д-р Пламен Соколов, който ремонтира основно родната си къща в кв. „Байкал“ в Дупница.

За затвора Ненов коментира: "Там е инкубатор за престъпници, не можеш да имаш приятелства, които да останат за навън."

По повод досъдебното производство, по което от Софийска градска прокуратура проверяваха дали е пледирал като адвокат, докато е бил в затвора, Ненов заяви: "Производството, по което работят от следствения отдел на Софийска градска прокуратура, е от 2013 година, държа да уточня това. Като получих питането, се обадих на г-жа Димитрова и я питам: Госпожо Димитрова, за какво става въпрос? Тя ми казва, че става въпрос за разследване на фирма „Томи стил 2010” ЕООД. Аз съм с отнети права от 17.01.2011 година. Адвокатската книжка ми я взеха в съдебната зала. Там имаше и журналисти. Тогава влезе в сила присъдата ми. По време на съдебното дело, което води Венци Велинов срещу мен, цялото ръководство на адвокатската колегия ми взе картата заради прекратени права. На „Томи стил 2010” ЕООД аз съм бил адвокат на 15.08.2010 година. Те малко след това бяха арестувани заради имотни измами. Беше шумна операция. Аз съм им бил адвокат и са ми платили за моята работа. Тогава на 15.08.2010 година са ме упълномощили хората. Отишъл съм, преснимал съм делото им и съм им го дал. Това е всичко. Казах го на следовател Димитрова, тя каза, че излиза в отпуска до края на септември, аз да приготвя всички документи, и като се върне от отпуска, да и ги представя. Следователката просто проверява дали съм бил адвокат на фирмата. Нормално нещо е подобна проверка. Аз съм срещал поне 20 човека адвокати, които са проверявани дали са действащи, или не, когато са били представители на хора по различни досъдебни производства."

"Когато се чухме с г-жа Димитрова, тя ме помоли след края на септември да й занеса всички документи за работата ми с тази фирма. Хора от фирмата бяха арестувани за това, че са вземали имоти от стари хора, това го чувам по телевизията, няма откъде по друг начин да го знам. Бил съм им адвокат, вярно е, но тогава съм свършил работа, и толкова. На тази фирма съм бил адвокат точно за едно-единствено нещо, това нещо беше да се преснима досъдебното производство, да се преснима всичко от прокуратурата и да седнем с тях да се договорим. Хората са ми платили за това през 2010 година 800 лв. Толкова ми е струвало на мен, щом е имало кой да плаща, аз съм им издал документ. Имам квитанция в адвокатския си кочан", добави Ненов.

Разследващата случая г-жа Димитрова от следствения отдел на Софийска градска прокуратура беше изключително любезна, но уточни пред "Струма", че ще даде по-подробна информация само лично, а на въпроса дали разследването, което тя води е за стар случай от 2010 година, както твърди Ненов, каза кратко: "По номера на следствието - 224/2013 година, можете да си направите извод."