Морско чудовище, непознато досега, изхвърлиха вълните на плажа, а туристите се стряскат. Снимката на странната твар от дълбините бързо стана хит във Фейсбук.На 15 август на плажа Виларикос край селището Луис Сирет, близо до Паломарес в Испания вълните изхвърлиха 4-метров труп на неизвестно същество, съобщава сайтът ideal.es. Ранните посетители на популярната с красотата си плажна ивица били изумени от странната находка, наподобяваща риба с рога, но нито те, нито местните не могли да определят, що за създание е това. Мистериозното 4-метрово чудовище изненадало и ихтиолозите, които пристигнали на мястото, извикани от службата за гражданска защита.

Специалистът Пако Толедано, работещ към програмата за Защита и опазване на морската фауна не поискал да се ангажира със заключение, дали е нов непознат вид, случайно изплувал от неизследваните морски дълбини. Трупът е прибран за консултация учени, с повече опит и знания, които биха могли да кажат нещо по-конкретно, съобщават властите.

Мълчанието за странната находка на испанския бряг събуди стари кошмари във Фейсбук. В момента в Испания предстои премиерата на филма „Паломарес: Терор под водата!“. Лентата връща историята към 60-те години на миналия век и Студената война, със забравения вече инцидент “Паломарес”. При произшествие във въздуха на самолет В-52 на американските ВВС, пилотите решават да пускат 4 бомби с плутоний в района на Паломарес, малко преди самолетът им да се разбие. Търсенето на едната от тях, изгубена в морето, продължава почти три месеца. Разказват се легенди за гигантски риби и морски чудовища-мутанти, които се появяват там, в резултат на радиацията, останала от бомбата.