Военноморските сили обезвредиха вчера мина от Втората световна война, след подаден сигнал за видян подводен обект - морска мина, на около 12 м дълбочина, западно от остров Св. Иван, срещу град Созопол.

Сигналът е подаден от любител водолаз - бивш морски офицер. В съответствие с установената процедура, областният управител на Бургас отправя искане до Щаба на отбраната за унищожаване на подводния обект.

По разпореждане на началника на отбраната, групата за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси на военноморската база, с дежурния брандвахтен катер, е изпратена в района.

Групата е в състав: капитан-лейтенант Красимир Иванов - ръководител, капитан-лейтенант Милен Атанасов - водолаз-разузнавач и мичман Недялко Типиков - сапьор-водолаз.

На място се установява, че на 14,8 м дълбочина се намира бойна морска мина тип "Е", галвано-ударна със 150 кг заряд, германско производство. Котвените мини от този вид са използвани през Втората световна война за изграждане на отбранителни минни заграждения по Северното Черноморие.

След необходимата подготовка и обезопасяване на района, мината е взривена в 17:30 ч. вчера под вода. Извършеният водолазен оглед след взрива установява, че мината е обезвредена и районът е чист за корабоплаване и водолазна дейност.