Парите, плащани от Националния осигурителен институт за евтини почивки, за тази година свършиха. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения до 28 август. При това има и допълнително условие - резервациите за почивните станции, където ще почиват работещите русенци със заболявания, да са максимум от 12 септември. Ако почивката е планирана за по-късно - пари няма да се дават.
Програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ стартира от 15 март и приключва доста по-рано, отколкото обикновено. Причината е официално обявена на сайта на осигурителния институт: „поради изчерпване на предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 година“.
За финансиране на програмата тази година бяха заделени 15 362 329 лв.
С тях НОИ плащаше максимум за 10 нощувки по 18 лева и до 5 лева на ден за храна плюс пакет диагностични и терапевтични процедури. Всичко останало бе за сметка на почиващите. Подписани бяха договори с 48 почивни бази в Банкя, Боровец, Старозагорски, Сливенски и Бургаски минерални бани, Наречен, Хисар, Поморие, Сандански и др.
До момента са издадени 31 143 удостоверения за цяла България, а за Русенска област - 1296, при това до 15 август включително. Бройката на почивалите по тази програма русенци е чувствително по-малка от предишни години. Въпреки че заболелите работещи с проблеми най-често в опорно-двигателния апарат, кръвно, сърце и нервна система, стават от година на година все повече.