Две са основните версии за възпламеняването на цистерните край Езерово - техническа неизправност или неспазване на технологичната дисциплина, информира директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

Едната версия е, че не са спазени правилата за безопасност при прехвърляне на гориво, според които тази дейност се извършва от двама души.

„Всеки от тях стои до крановете в двата края на тръбопровода с готовност да спре подаването на газ при възникване на теч. Вчера обаче прехвърлянето е извършено само от един работник”, обясни комисар Николов.

По негови думи има вероятност при разхлабване на гайките на газопровода те да са изтървани и служителят да не е успял да спре изтичането.

Другата хипотеза за възникване на инцидента е спукване на маркуч, по който е текло горивото. „И тогава обаче течът е можел да бъде спрян, ако двамата служители са били по местата си”, подчерта той.

Николов не скри, че във водопровода в базата не е имало достатъчно налягане, което е затруднило работата на огнеборците.

Той подчерта специално действията на Димитър Янев, началник на Втора районна противопожарна служба във Варна, който е усетил навреме, че цистерната ще избухне и е успял да отдръпне хората си. Неговите действия са помогнали да няма много по-сериозни човешки жертви.

По случая е образувано досъдебно производство с работен текст „Палеж”, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

Специалната проверка по случая започва утре сутринта.

При разследването трябва да стане ясно как се е появила искра, от която е тръгнал пожарът при положение, че материалите, които се използват при товаро-разтоварна дейност на горива, не произвеждат искри.