Да желаем обединението на народа и да работим за него, честит празник. Това заяви Негово Светейшество патриарх Неофит в отговор на въпрос как да постигнем обединението на народа.

Тези думи отправи Негово Светейшество тази сутрин и към хилядите миряни, дошли да се поклонят днес в Троянската Света обител по повод Успение Богородично. Патриархът отслужва Света литургия по повод Успението на Божията Майка.

Българският народ свято тачи този празник и знае, че Света Богородица е негова небесна покровителка, заяви патриарх Неофит. Трите ставропигиални манастири са посветени на нея, добави той. Всички, които са почувствали нейната небесна помощ винаги прекрачват прага на тази свята обител и на другите, посветени на нея, знаейки, че тя е небесна покровителка на всеки един от нас вярващ християнин и на българския народ, добави патриархът.

От ранни зори Троянският манастир и пътят към него са пълни с хиляди българи, християни, дошли да почетат светлия християнски празник в сърцето на Балкана. Празникът си личи по китките здравец и цветя, които хората носят в ръце и с които е накичен манастирът, както и иконите в него. Небивал интерес накара хората да се стичат към днешния празник с упование за здраве, мир и изцеление на болните духом и телом.

Днес богослужението в манастира започна в 6.30 часа с празнична полунощница, по време на която се изнесе Богородичната плащаница и с лития се обиколи храмът. В края на литургията чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица" ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка. Около 10.30 часа тя ще бъде поета от богомолци и ще се отправи в литийно шествие недалеч от манастира - към могилата с параклиса, където е станало първото чудо, прославило светата икона. На могилата се извършва водосвет и присъстващите богомолци се поръсват за здраве и освещение с осветената вода.

Троянският манастир "Успение Богородично" е един от трите ставропигиални (подчинени пряко на патриарха и Светия Синод) манастири в България, заедно с Рилския и Бачковския. От него са започнали своя духовен път редица именити български духовници. Понастоящем игумен на обителта е Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий.