Северна и Южна Корея постигнаха споразумение за повторното отваряне на индустриалния комплекс Кесон, който е затворен от април заради напрежението на полуострова, съобщиха властите в Сеул.

"Постигнато беше споразумение от пет точки", заяви пред журналисти представител на южнокорейското министерство на обединението, без да уточнява съдържанието му. То беше постигнато в края на седмата среща между севернокорейски и южнокорейски представители. Предишните шест срещи завършиха с провал.

Индустриалният комплекс Кесон беше затворен едностранно от Пхенян през април след седмиците на голямо напрежение на полуострова заради третия ядрен опит на Северна Корея и новите международни санкции за комунистическия режим.

Срещата днес се проведе малко преди началото в понеделник на ежегодните съвместни американско-корейски военни маневри, които всеки път са осъждани от КНДР. Това създаваше опасения за нов провал. Както и предишните пъти представителите се срещнаха в Кесон, на 10 км от границата между двете съседни страни, в севернокорейската част на комплекса.

Дейността на Кесон е от ключово значение за севернокорейската икономика, защото той е източник на чуждестранна валута. Преди затварянето му в комплекса работеха 53 000 севернокорейци. Южнокорейските компании пък загубиха над един милиард долара за четири месеца. Миналата седмица Сеул предложи 250 милиона долара компенсация на южнокорейските собственици, като даде да се разбере, че Южна Корея вече не вярва във възобновяването на дейността на комплекса. Същия ден Пхенян предложи гаранции за повторното му отваряне, като по този начин убеди Южна Корея да се върне на масата за преговори.