Лидер на турската терористична организация „Сивите вълци" е бил задържан при опит да премине българската граница с фалшива лична карта, съобщиха няколко турски електронни издания.

Левент Темиз е бил заловен от български граничари при опита си да премине в България с фалшиви документи за самоличност, съобщава турският в. „Ватан".

В момента той се намира в ареста. Българските власти са отказали да дадат на Левент Темиз политическо убежище. В момента се водят преговори между турските и българските власти за предаването на Анкара на Темиз.

От Министерството на вътрешните работи в София не потвърдиха информацията за задържането на Темиз, но и не я отрекоха.

Лидерът на Сивите вълци е бил задържан ма 8 август при опита да премине границата при ГКПП Малко Търново–Дерекьой.

Адвокат по професия, Темиз е бил окръжен председател на организацията, известна като "Сивите вълци". На четвъртия редовен конгрес на Партията на националистическото действие през ноември 2012 г. в Анкара Темиз бе кандидат за председателския пост.

Левент Темиз е един от обвиняемите по делото за държавен преврат - „Ергенекон". Обвиняеми по делото са 275 души, сред които военни, общественици, журналисти и други. Самият Темиз беше осъден на затвор на 6 август без да е в съдебна зала, защото се издирваше от силите на реда. Два дена по-късно той изглежда се е опитвал да избяга на сигурно място, коментират турските новинарски сайтове. Темиз е пътувал под името Аян Джошкун.

Според турските сайтове службите за сигурност на Турция са предупредили своите съседи, че се очаква бягство на подсъдими по делото Ергенекон, които се укриват от правосъдието, след произнасянето на присъдите.

Сивите вълци са обвинявани, че стоят зад атентата срещу папа Йоан Павел II, извършен от Али Агджа на 13 май 1981 година.