Нова биографична книга ще хвърли светлина върху мрачния характер на Лорънс Оливие и критичното му мнение за голяма част от актьорите, с които е работил, пише в. "Индипендънт".

Той определя омразата си към Мерилин Монро като едно от "най-силните чувства", които е изпитвал през живота си. Двамата играят заедно в "Принцът и танцьорката" (1957), а след излизането му Оливие твърди в интервюта, че е зашеметен от таланта й – нещо, което, както се оказва, не е съвсем вярно. Оливие се изказва негативно и по адрес на други известни актриси - Джоан Фонтейн, с която играе в "Ребека", е определена от него като "гнусна", а Мерли Оберон, с която си партнира в "Брулени хълмове" (1939), като "глупава малка аматьорка". Заради коментара си той влиза в конфликт с продуцента Самюъл Голдуин, който заплашва, че ще го замени с друг актьор.

Автор на излизащата на 12 септември "Оливие" е историкът Филип Зиглер, публикувал биографични книги за крал Едуард VIII (1894 - 1972), министър-председателя сър Едуард Хийт (1916 - 2005), актрисата Даяна Купър (1892 - 1986). За новия проект той е прочел близо 150 книги, свързани с кариерата на актьора, а голяма част от съдържанието й е базирано на интервюта, които Оливие дава за литературния агент Марк Амори, "писател в сянка" на първата му официална автобиография. Именно в тези разговори той прави язвителни коментари към колегите си, но тези изказвания не намират място в страниците. В интервютата той се определя като най-добрия английски актьор и намира уроците по актьорско майсторство при Бърт Ланкастър и Кърк Дъглас за безполезни.

Въпреки тези разкрития според сина му Таркин това е най-достоверната книга, излизала за баща му. "Толкова много книги за него са просто събрани слухове за сексуалния му живот без каквито и да било доказателства", казва синът му пред в. "Ивнинг Стандърт", вероятно имащ предвид дългогодишните слухове за бисексуалността на Оливие. "Книгата на Филип представя този Лари, когото познавах."

Лорънс Оливие, носител на "Оскар", рицарска титла и смятан за един от най-великите актьори в Шекспировия театър, умира на 11 юли 1989 г. на 82-годишна възраст.