Бившият френски президент Никола Саркози беше принуден да обяснява защо се нуждае от 25 охранители, когато дори не може да предотврати нахлуване в лятната си вила.

Саркози, който загуби от Франсоа Оланд миналата година след 5-годишен мандат, прекара голяма част от лятото със съпругата си Карла Бруни-Саркози във вилата им в Кап Негр. В статия във френския вестник "Паризиен", озаглавена "Силно охраняваните ваканции на Никола Саркози", изданието съобщава, че 10 агенти на елитните полицейски служби, охраняващи високопоставени държавници, са наети да пазят бившия президент.

Други пет екипа от трима специално определени охранители от силите за борба с безредиците се редували да наблюдават Саркози 24-часа в денонощието седем дни в седмицата. Въпреки засилената охрана миналата седмица германец, който вече бил познат на силите за сигурност, успял да влезе в къщата, където отседната бившата първа двойка на Франция.

Миналата година списание "Пари Мач" разкри, че 10 полицаи от ВИП отряда, включително двама шофьори, стрували 720 000 евро на година. Анкета, публикувана на сайта на в. "Паризиен", показа, че 61% от анкетираните са шокирани от броя на агентите, охраняващи Саркози.

Бившият президент, който не иска да загуби високия си рейтинг в последно време, отговори на обвиненията в комюнике, като заяви, че няма право на мнение относно това кой го охранява. "Саркози се ползва със същото отношение като всички останали бивши президенти, определено в указ на премиера от януари 1985 г", се казва в комюникето. "Тази охрана по никакъв начин не се определя от охранявания човек, а от службите в рамките на вътрешното министерство", се допълва в комюникето.

По данни на Франс прес предшественикът на Саркози Жак Ширак е охраняван от осем полицаи, а Валери Жискар Д`Eстен – от шестима.