16 сирийци са хванати в турски ТИР зад тапа от машини и части за тях, пътуващи за Чехия. Нелегалните пътници са засечени в понеделник около 7.30 часа.
Още от пръв поглед граничните служители видели, че пломбата на въжето на задния брезент е нарушена и замаскирана. Последвала проверка с газ анализатор в каросерията. След като уредът показал завишени стойности на въглероден двуокис, камионът е пратен на митническия скенер. Тогава на екрана се видели налягалите мъже. След свалянето им от каросерията с тях се заела Гранична полиция. Установило се, че това са емигранти от Сирия на възраст от 20 до 35 години, които са тръгнали да търсят убежище и работа в Западна Европа без всякакви документи за самоличност. Само единият имал сирийски паспорт, но с изтекъл срок.
В хода на проверката се разбрало, че чужденците са влезли в каросерията през задния брезент и са налягали в оставеното между кашоните празно място. Двамата турски водачи твърдели, че не знаят за нелегалните пътници. Предстои да се изясни дали емигрантите са се качили в Турция или в България. И те, и водачите на камиона, са задържани в следствения арест.