Първата присъда за нарушена карантина по време на въведеното извънредно положение вече е факт и в Русе, след като млада жена призна, че не е спазила предписаните й от здравните власти мерки и е излизала от дома си неправомерно. В момента тя се намира в комуна в Банкя, където се лекува от наркотичната си зависимост.
Случаят е от 2 април, когато полицаи напразно търсили жената и на официалния, и на неофициалния й адрес. Тя била поставена под карантина след прибиране от Нидерландия през Дунав мост 2 при Видин на 22 март и получила предписание за 14 дни изолация в дома си в блок „Съединение“ в Русе.
Жената призна, че е нарушавала карантината и сключи споразумение с прокуратурата за 8 месеца пробация. Съдът одобри договореното наказание и то вече е в сила.
Това всъщност е първата наказана нарушителка за неспазена карантина, но не и първата засечена. Срещу първата открита жена, погазила предписанието на РЗИ, също тече дело, но тя не признава вината си, затова казусът върви по стандартния ред и все още не е приключил.