Русе е на второ място в Апелативен район-Велико Търново по брой засечени нарушения на извънредните мерки. 52 са наблюдаваните дела от Русенската районна прокуратура, води Плевен със 105 производства, на трето място е Велико Търново с 38 случая.
Все още няма осъден по тези актуални престъпления, но преди 2 дни е внесен обвинителен акт за първата засечена жена, нарушила 14-дневната си карантина, показа справка на „Утро“. Това е 52-годишна русенка, която полицаите не открили на посочения от нея адрес при проверка на 20 март сутринта. Оказало се, че тя отишла да си напазарува от хранителен магазин в кв.“Здравец“. Предстои Районният съд да насрочи първото заседание по делото. 
Само за периода между 28 април и 11 април Апелативната прокуратура е взела под специален надзор нови 74 дела за потъпкани ограничителни мерки, като 19 от тях са с русенски адрес. Те са за нарушители, които не са спазили предписаната им карантина или са лъгали в декларациите си, с които на действащите тогава КПП-та са доказване неотложността на пътуванията си.
Тези хитрувания са приравняват на престъпления, които по закон се наказват с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева, обръщат внимание от прокуратурата.