Русия, Китай, Иран, Афганистан и Пакистан се явяват приоритетни цели за американската Агенция за национална сигурност (АНС), съобщава германското списание "Шпигел".

Изданието е успяло да се запознае със списък на „разузнавателните приоритети", датиран от април 2013 година. Документът е един от многото, предадени от Едуард Сноудън на медиите.

АНС оценява своите цели по петобална скала. С приоритет 1 са държавите и отделни сфери, представляващи за американското разузнаване най-голям интерес, а с 5 най-маловажните.

Така Германия в списъка с целите се намира по средата, заедно с Франция и Япония, но преди Италия и Испания. Най-голям интерес за агенцията представлява външната политика на Берлин, както и икономиката. Тези въпроси са с приоритет 3. С 4 американците оценяват германския износ на оръжия и нови технологии.
Списъкът потвърждава, че важен обект за АНС се явява и ЕС. Приоритет 3 американското разузнаване дава на външнополитическите въпроси, международната търговия и икономическата стабилност в Евросъюза. Но новите технологии и енергийната сигурност на ЕС практически не представлява интерес за АНС – те са приоритет 5.

Между другото има и държави представляващи табу за Агенция за национална сигурност. Това са Великобритания, Нова Зеландия, Австралия и Канада. Тези държави са смятани за „истински приятели" на САЩ.