На 20 май малката Пламена, която умря на Великден след зверски побой от баща си, щеше да навърши 8 години. Трагедията, която разтърси с жестокостта си Русе, е можело да не се случи, ако някой беше сигнализирал, че дете често е подлагано на домашно насилие. Но нито в полицията, нито в отдел „Закрила на детето“, нито в ОУ „Васил Априлов“, където е учела първокласничката, има подаден сигнал, че бащата Пламен Пенчев Петров малтретира 7-годишната си дъщеря Пламена. „Единствените сигнали, които са били подавани в полицията, са за скандали на бащата със съседи. По тях има образувани преписки - една през 2011 г., две - през 2012 г., и още една през 2013 година. На бащата са били съставени предупредителни протоколи, като не са били образувани досъдебни производства“, съобщи директорът на областната дирекция на МВР в Русе гл. инспектор Георги Великов. Именно тези скандали със съседите най-вероятно са причината никой от блок „Мура“ в „Здравец Изток“, където се разигра драмата на Великден, да не сигнализира отговорните институции за това в какви условия живеят двете деца на бащата убиец. Съседи обаче разказват, че често са чували скандали във фаталния апартамент и писъците на двете малки момичета - на 7 и 4 години. Но вероятно за да не станат жертва и те на агресията на Пламен, който според тях обичал и да си пийва, си мълчали.
Както „Утро“ писа,
първокласничката Пламена умря на Великден
в резултат на нанесения й побой от баща й. От аутопсията става ясно, че „има нанесени удари по цялото тяло на детето, като са използвани и тъпи предмети, използвани са ръцете, използвани са и крайниците. Провокацията, която е довела до насилието, все още се изяснява, но по принцип бащата е бил сприхав и конфликтен човек“, обясни гл. комисар Георги Великов. В публичното пространство обаче тръгна слух, че сърцето на Пламена не издържало и се пръснало, когато един от ритниците на баща й попаднал в гърдите на детето. И от Съдебна медицина, и от полицията вчера отказаха да говорят по тази версия за убийството, тъй като от Окръжна прокуратура вече е им наложена забрана да се изнасят подробности по случая заради образуваното досъдебно производство.
Според съседи, поредният скандал в семейството във фаталния следобед тръгнал от молба на детето да отиде до търлата. Това се е случило около 17 часа в неделя. 38-годишният баща отказал, но Пламена продължила да настоява. Това ядосало родителя и той се нахвърлил с юмруци и ритници върху детето пред очите на втората си съпруга Емилия П., на 32 г., 4-годишната сестричка Десислава и още един мъж, който бил на гости в семейството. Други пък разказват, че скандалът избухнал заради великденско яйце, което детето поискало, но не получило, затова то отишло у съседа, където му дали. Пламен бил побеснял, че малката ходила да проси.
Колко време е продължил зверският побой, все още не е ясно, но в един момент бащата видял, че детето вече не мърда и след като не напипал пулс, се обадил на Спешна помощ. Не дочакал линейката и с момиченцето на ръце и жена си тръгнали пеш за болницата. Около 18 часа линейката ги пресрещнала на ъгъла на блока и ги откарала в Спешно приемно отделение. Там бащата разказал на дежурния медицински екип, че докато си играела, дъщеря му паднала на печката и си глътнала езика. Мащехата потвърдила думите му пред медиците. Прегледът обаче установил
многобройни кръвонасядания по тялото и главата на детето
медиците потвърдили смъртта и веднага сигнализирали в полицията. Униформени от Второ РПУ пристигнали на място и откарали в управлението Пламен Петров и втората му жена. Двамата са изпробвани за алкохол, но пробите им са били отрицателни, поясни вчера директорът на ОД на МВР гл.инспектор Георги Великов. Бащата е задържан, а жена му е освободена. Веднага в бл.“Мура“ са изпратени полицейски служители. Сестричката на Пламена - 4-годишната Десислава, е изведена от служители от отдел „Закрила на детето“ и е настанена в институция, уточни полицейският пресцентър.
Пламен Петров и биологичната майка на Пламена са се развели преди една година по взаимно съгласие, като пред съда бащата е предявил иск децата да останат при него и магистратите са го уважили. Майката е заминала за град Септември, където живее и в момента, а Пламен се е събрал с другата жена, с която живее на семейни начала. Мъжът е безработен, пенсионер по болест с малка инвалидна пенсия, като лекарите от ТЕЛК са сметнали, че той може да работи, но са препоръчали да не се натоварва психически. Говори се, че Пламен има психични отклонения, но не е регистриран в Психодиспансера. За да изхранва семейството си, той редовно пребърквал контейнерите в търсене на метали, които предавал на вторични суровини, казаха съседи в бл.“Мура“. Според тях семейството е живяло много бедно и може би това е карало Пламен да избухва както вкъщи, така и срещу комшии.
„Никакви признаци за домашно насилие на бащата върху 7-годишната Пламена не са забелязвани в училището, откакто тя е в първи клас“, каза пред „Утро“ педагогическият съветник в ОУ „Васил Априлов“ Деспина Василева. Вчера тя и колежката й Елена Костадинова проведоха среща със съучениците на убитото дете в 1 Б клас. Децата ни изслушаха внимателно, бяха видимо спокойни от трагичната случка с Пламена, но казаха, че тя никога не е споделяла пред тях, че баща й я бие. А и тя
никога не е идвала на училище със синини по лицето
допълни директорът на школото Гергана Григорова. Тя обясни още, че бащата се е грижел за Пламена добре. Редовно я водел на училище и след това я вземал с колело, но често влизал в пререкания с други родители от класа, защото дъщеря му имала проблеми с децата им. Той е с буен характер, с ограничен интелектуален капацитет и на моменти доста нападателен, обясни директорката. По искане на тези родители преди месец и половина Пламена е била преместена от 1 А в 1 Б клас, където проблемите секнали. Агресия към собственото си дете пред нас обаче Пламен никога не е проявявал, а и никога не е идвал пиян да го вземе, категорична е директорката Григорова. И допълни, че ако е имало и най-малък признак за домашно насилие, ръководството на школото веднага е щяло да уведоми полицията и отдел „Закрила на детето“.
Биологичната майка на двете деца е издирена, но не се знае дали тя ще вземе малката Деси при себе си. Бащата Пламен Петров, който е с чисто криминално досие, е в ареста. Срещу него е образувано досъдебно производство за убийство по непредпазливост, но по особено жесток начин на рождена дъщеря. Ако бъде признат за виновен, той може да получи между 10 и 20 г. затвор.