Обявената на публична продан някога бляскава резиденция „Липник“ днес тъне в разруха. Затова и началната й цена е 400 000 лева.
Имотът в сърцето на Лесопарка е построен преди повече от 30 години специално за срещите на някогашните първи държавни и партийни лидери на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску. Състои се от 3 сгради- Дом 1, 2 и 3. Двете двуетажни тела са огледални. Във всяко има по два луксозни апартамента, за държавния глава и за съпругата му. Всеки апартамент е с дневна с камина, спалня и баня. Разликата е само в цвета на английските мокети - червен за Живков, син за Чаушеску.        
Декоративни резбовани тавани, ламперии, обзавеждане, всичко е по поръчка. Впечатляващи са италианските полилеи и декорациите.
Цялият този лукс днес е помръкнал, защото повече от 10 години имотът не е поддържан. А сред вещите и мебелите има истински художествени ценности като  оригиналните камини с медните пана на скулптора Георги Радулов, полилеите, пластиките на Никола Терзиев-Желязото, както и няколко бюра, стъклени мастилници, лампиони, които преди няколко години бяха прибрани от музея. Припомняме, че през 2008 година, малко преди областният управител Мария Димова да замени резиденцията срещу 5 невзрачни апартамента в комплекс „Дунав“ на покойния вече бизнесмен Мишо Бирата, беше назначила областна комисия, която бракува вещите като негодни. Те обаче останаха в резиденцията, а не бяха изхвърлени.
Скандалната сделка разбуни Русе, беше обсъждана дори в парламента, с нея се занимаваха прокуратурата и съдът, но накрая случаят беше приключен с оправдателна присъда за Димова. Въпреки че бяха признати щети за държавата в размер на над 600 хил. лева.
Скоро след като стана собственик на резиденцията, бизнесменът се пресели в отвъдното, а след него останаха куп дългове, заради които и някогашният дом на Тодор Живков мина в ръцете на кредиторите. Малко преди това да се случи обаче, Дом 2 и Дом 3 се оказаха прехвърлени на друга фирма, близка до тази на наследника му. Но „България лизинг“ оспори в съда фиктивната сделка и Темида върна двата имота в активите на задлъжнялата „Хотел мениджмънт“. Затова сега съдебният изпълнител Иван Хаджииванов сложи на тезгяха цялата резиденция.
Както вече споменахме, имотът се нуждае от много сериозен ремонт, защото е силно занемарен, в него има течове и мухъл. В конструктивно отношение обаче е добре запазен. Районът около сградите също не се поддържа и има нужда от обновление.
Надеждите на русенци са да се намери сериозен инвеститор, който да възстанови имота и той да се ползва.